Ingredientai
- Sviestas 120 g 100 g - tešlai ir 1 valg. š. - įdarui
- Aliejus 1 valg. š. tešlai
- Vanduo 3 valg. š. tešlai
- Druska 2 arbat. š. 1 - tešlai ir 0,5 - įdarui
- Cukrus 1 valg. š. tešlai
- Miltai 150 g 100 - grikių ir 50 kvietinių - tešlai
- Svogūnai 1 vnt. įdarui
- Špinatai 200 g įdarui
- Rikotos sūris 150 g įdarui
- Pomidorai 2 vnt. įdarui
- Kiaušiniai 3 vnt. didelių arba 4 maži - įdarui
- Grietinėlė 250 ml įdarui
- Juodieji pipirai 1 arbat. š. 0,5 maltų - įdarui
- Muskatas 1 arbat. š. įdarui
- Sūris 150 g kietojo fermentinio - įdarui
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
- Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
- Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius.
- Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
- Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.