Ingredientai
- Aliejus 2 valg. š. arba sviesto
- Svogūnai 1 vnt. mažas, smulkiai supjaustytas
- Česnakai 2 skiltelės susmulkintos
- Morkos 1 vnt. didelė, supjaustyta kubeliais
- Salierai 0,25 vnt. supjaustyto kubeliais
- Perlinės kruopos 0,5 st. išmirkytų pernakt
- Bulvės 2 vnt. supjaustytos kubeliais
- Laurų lapai 2 vnt.
- Sultinys 1,5 l arba vandens
- Rauginti agurkai 2 vnt. arba pagal skonį, smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti stambia tarka
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
Kaip gaminti
Visų pirma, perlines kruopas patartina prieš verdant išmirkyti. Pamerkite jas iš vakaro, tuomet tikrai neužtruksite ilgai sriubą virdami.
Kita taisyklė – agurkai: juos dėkite į sriubą pačioje pabaigoje, kai visos kitos daržovės (morkos, bulvės) bei kruopos bus minkštos. Jei agurkus sudėsite virimo pradžioje, nieko jiems neatsitiks, bet rūgščiame skystyje sunkiau suminkštės daržovės. O be to, agurkams tikrai pakaks tų 3–4 minučių, kad paskleistų aromatą ir suteiktų unikalų skonį sriubai.
Agurkų kiekį recepte užrašyti labai sunku: vieni agurkai sūresni, kiti rūgštesni... Pradėkite nuo mažiau ir ragaukite. Jei manote, kad trūksta rūgštumo, įdėkite dar, arba įpilkite šlakelį skysčio, kuriame agurkai rūgo. Jei sriuba išėjo pernelyg rūgšti, įberkite šiek tiek druskos – ji subalansuos sriubos skonį. Taip pat nepamirškite, kad sriubą dar gardinsite grietine, kuri papildomai suteiks sriubai rūgštumo.
1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės ir truputį apskrus, suberkite česnakus, po pusės minutės – morkas ir salierus. Kepinkite maišydami, kol daržovės karamelizuosis. Suberkite išmirkytas ir nusausintas perlines kruopas, toliau maišydami pakepinkite kelias minutes. Suberkite bulves, dar minutę pakepinkite. Supilkite sultinį (arba vandenį), įmeskite lauro lapus, pasūdykite, užvirinkite. Virkite uždengę ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, o kruopos bus al dente.
2. Pabaigoje sudėkite pjaustytus raugintus agurkus, pavirkite apie 2–3 minutes, paragaukite. Jei trūksta, įberkite druskos, įpilkite šlakelį raugintų agurkų sunkos, pagardinkite juodaisiais pipirais. Patiekite su grietine.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vaikams, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Sriubos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių