Ingredientai
- Sviestas 200 g
- Kiaušiniai 4 vnt.
- Juodasis šokoladas 150 g
- Cukrus 150 g
- Rudasis cukrus 150 g
- Miltai 150 g
- Kakava 150 g
- Vanilės lazdelė 2 vnt. arba ekstrakto pagal skonį
- Romas 1 valg. š. arba romo ekstrakto
Kaip gaminti
Štai keli svarbūs patarimai:
- Geriausia tešlą ruošti rankiniu plakikliu (šluotele), kad į tešlą papultų kuo mažiau oro, nes mes ir norime to sunkaus, šiek tiek tąsaus ir labai drėgno šokoladinio pyrago, o ne tiesiog šokoladinio kekso.
- Kita svarbi taisyklė – jokių kepimo miltelių ar sodos (dėl tos pačios priežasties).
- Trečia taisyklė – naudokite gerą kakavą ir gerą juodą šokoladą, tikrai skonis bus kur kas geresnis, o spalva – sodriai tamsi.
- Ir galiausiai – NEPERKEPKITE! 25–30 min. (priklausomai nuo orkaitės) 180 laipsnių temperatūroje ir viskas. Kaip žinoti, kada jau laikas? Pyrago viršus turi sukietėti ir įgauti traškią plutelę, o pajudinus, turi „neliūliuoti“, tačiau įkišus pagaliuką reikia, kad ištraukus jis būtų šlapias. Štai tada yra LAIKAS, tad geriausia kepti ramiai kokias 20 min., o likusias 5–10 min. vis tikrinti ir žiūrėti, kokia situacija. Kas porą minučių.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi (aš naudoju 22x22 cm matmenų kvadratinę formą, bet galite naudoti panašią, kokią turite).
2. Į stiklinį indą sudėkite gabalais pjaustytą sviestą ir 100 g laužyto šokolado. Dėkite į mikrobangų krosnelę ir pakaitinkite su intervalais sustojant kas 10–15 sekundžių apie 2–3 min. (galite tą daryti ir ant kaitlentės, bet man taip paprasčiau ir greičiau). Išimkite, kai sviestas jau bus ištirpęs (šokoladas dar gali būti nepilnai, bet nieko tokio, maišant ištirps) ir rankiniu plakikliu (šluotele) gerai išsukite iki vientisos masės.
3. Toliau dėkite vanilę, druską, romo ekstraktą ar gryno romo, abiejų rūšių cukrus, įmuškite kiaušinius (svarbu, kad sviestas jau nebūtų karštas) ir viską vėl gerai išsukite (stenkitės sukti taip, kad papultų kuo mažiau oro – daugiau sukamaisiais, o ne plakamaisiais judesiais).
4. Galiausiai per sietelį įsijokite miltus ir kakavą, vėl viską gerai išsukite iki vientisos masės.
5. Likusį šokoladą pasmulkinkite ir įmaišykite į tešlą. Ją supilkite į formą ir dėkite į įkaitintą orkaitę 25–30 min. (jei naudojate didesnę kepimo formą, kepkite dar trumpiau ir nuolat tikrinkite).
6. Ištraukite iš orkaitės, kai viršus bus sukietėjęs iki traškios plonos plutelės, pajudinus „neliūliuos“, tačiau įkišus pagaliuką, ištraukus jis turi būti drėgnas.