Ingredientai
- Obuoliai 90 g 90 - 100 - kieti kaip antaniniai
- Cukrus 150 g 1 - 2 valg. š. - obuoliams ir -50-60g - kremui - 4 porcijos
- Sviestas 1 valg. š. 0,5
- Pienas 150 ml kremui - 4 porcijos
- Grietinėlė 150 ml kremui - 4 porcijos
- Kiaušiniai 5 vnt. tryniai - kremui - 4 porcijos
- Vanilė 1 vnt. 0,5 lazdelės - kremui - 4 porcijos
- „Calvadosas“:(kremas - 4 porcijoms) 4 valg. š.
- Tešla: (kapota) 60 g
- Graikiniai riešutai 15 g 15 - 20
- Ledai:(rutuliukas) 1 vnt.
- Miltelinis cukrus 1 žiupsnelis
- Mėtos 1 žiupsnelis
- Cinamonas 1 žiupsnelis maltas
- Cinamonų lazdelė 1 vnt.
Kaip gaminti
- Obuoliai. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
- Į keptuvę sudėkite sviestą, cukrų.
- Kaitinkite ant vidutinio karščio, kol cukrus virs karamele.
- Sudėkite obuolių skilteles, daug maišykite ir kepkite apie 1- 2 minutes, kol skiltelės pasidengs karamele.
- Kremas. Užvirkite grietinėlę kartu su pienu.
- Dėkite ant verdančio vandens vonelės, įmeskite pusę vanilės lazdelės.
- Kiaušinių trynius su cukrumi išplakite iki purumo.
- Intensyviai šluotele maišykite pieną su grietinėle ir plona srovele pilkite išplaktus kiaušinius su cukrumi.
- Plakite ir kaitinkite iki kol gausite tiršto padažo (kaip grietinės) konsistenciją.
- Supilkite „Calvadosą“, dar apie 5 minutes kaitinkite. Nuimkite nuo viryklės.
- Graikiški riešutai. Išlukštentus riešutus maišydami kepkite keptuvėje, kol nuo jų pradės luptis odelė.
- Iš keptuvės juos perdėkite ant švaraus rankšluosčio, uždenkite kitu rankšluosčiu ir prispaudę trinkite rankomis, kad nuo riešutų nusiluptų odelė.
- Taip apdirbtus riešutukus perrenkite.
- Mums tinka tik tie riešutukai, kurie pilnai nusilupo – juos susmulkinkite peiliu.
- Surenkame ir serviruojame. Geležinę formelę (10 cm skersmens) išklokite „kapota“ tešla.
- Dugną subadykite šakute. Kepkite orkaitėje, 180 laipsnių karštyje, maždaug 5-7 minutes.
- Iškepus, išimkite iš orkaitės ir formelės. Į tešlos formelės vidų dėkite kremą, ant viršaus – karamelizuotas obuolių skilteles, pašlakstykite karamele. Vėl dėkite 5 min. į orkaitę kepti.
- Išimto iš orkaitės pyragaičio kraštelius gausiai apibarstykite keptais riešutų trupinėliais bei milteliniu cukrumi.
- Serviruokite lėkštėje, papuoštoje cinamonu bei pudra.
- Beliks ant viršaus uždėti vanilinių ledų kamuoliuka, mėtos lapelių.
- Kol neištirpo ledai, greitai skanaukite.
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“