Ingredientai
- Sviestas 150 g arba margarinas
- Miltai 250 g
- Druska 1 žiupsnelis
- Kiaušiniai 1 vnt.
- Vanduo 100 ml
- Obuoliai 750 g saldžiarūgščiai
- Citrinos 1 vnt. sultys
- Razinos 1 sauja
- Riešutai 1 sauja kapotų
- Cukrus 100 g
- Cinamonas 1 arbat. š. pusės arbat. š.
- Miltelinis cukrus 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
1. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
2. Į dubenį suberkite miltus, druską, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ir įpilkite tris šaukštus tirpinto sviesto. Viską gerai išmaišykite mediniu šaukštu.
3. Tešlą perdėkite ant stalo ir stipriai minkykite rankomis mažiausiai 10 minučių.
4. Iš tešlos padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę, uždenkite pašildytu dubeniu ir palikite valandai, kad išbrinktų miltai.
5. Obuolius nulupkite ir supjaustykite gabalėliais, pašlakstykite citrinos sultimis, kad neruduotų. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
6. Didelį stalą užtieskite švariu plačiu lininiu ar medvilniniu rankšluosčiu, plonai pabarstykite miltais. Padėkite tešlos rutulį ir kiek galima ploniau iškočiokite. Lakštą aptepkite tirpintu sviestu, kad nesudžiūtų.
7. Iš tešlos ištempkite maždaug 60 cm x 80 cm dydžio stačiakampį, kad būtų kone permatomas, ir dar kartą aptepkite riebalais.
8. Ant lakšto sudėkite riešutus, obuolius, razinas, pabarstykite cukrumi ir cinamonu. Tešlos kraštus užverskite ant įdaro ir naudojant rankšluostį suvyniokite vyniotinį. Jo viršų aptepkite riebalais ir prilaikydami rankšluosčiu įkelkite į skardą.
9. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai parus.
10. Dar šiltą vyniotinį apibarstykite milteliniu cukrumi, supjaustykite storokomis riekėmis ir patiekite. Skanaukite su aptirpusiais ledais.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“