Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 2.9 5 / 7
Jau įvertinote šį receptą

Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“

Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“
Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“ / Autorės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šie sausainiai kilę iš Olandijos ir Belgijos. Tradiciškai Olandijoje jie kepami šv. Mikalojaus (angl. st.Nicholas) dienai gruodžio 5-osios vakarą, o Belgijoje ta pačia proga, tik gruodžio 6-ąją. Tomis dienomis Šv.Mikalojus vaikams į batus neša dovanas.

 

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Jei šiuos sausainius lygintume su tradiciniais kalėdiniais meduoliais, tai Speculaas už juos yra storesni ir puresni dėl tešloje esančių maltų migdolų. O kvapnumo šiems sausainiams, kaip ir tradiciniams meduoliams, suteikia meduolių prieskoniai. Kepant namuose šių prieskonių nauda dvejopa, jie ne tik iškvepina kepamus sausainius, bet ir visus namus – po juos pasklinda Kalėdinis kvapas. 

1. Pasiruoškite sausą sausainių mišinį. Migdolus smulkiai sukapokite elektrinėje kapoklėje. Sumaišykite juos su speltų miltais, kvapniais meduolių prieskoniais, žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.

2. Minkštą sviestą gerai išsukite su ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinį bei smulkiai įtarkuokite apelsino žievelės. Į paruoštą masę suberkite sausą sausainių mišinį ir užminkykite tešlą.

3. Tešlą sukrėsikite į maistinę plėvelę, apvyniokite, kad neišsausėtų ir dėkite nakčiai arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.

 

4. Sausainių tešlą išimkite ant miltais apibarstyto kepimo popieriaus. Tešlos viršų irgi apibarstykite miltais bei iškočiokite storoką (apie 1 cm storio) tešlos lakštą. Sausainių formeles su trafaretu įspauskite ir iš karto ištraukite, kad tešla nepriliptų prie dugno. Tam, kad tešla nepriliptų, ją reikia apibarstyti miltais, o kad trafaretas gerai atsispaustų – formelę gerai įspausti į tešlą.

5. Paruoštus sausainius atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite kepti 10-12 minučių į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę.

6. Iškepusius sausainius palikite ant grotelių praaušti. Tokių sausainių papildomai dekoruoti nebereikia, nes juos puošia atsispaudęs trafaretas.

Sausainius galite valgyt iš karto, bet jie puikiai išsilaiko ir laikomi ilgiau dėžutėje arba stikliniame inde.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.