Ingredientai
- Miltai 600 g
- Cukrus 120 g
- Sviestas 80 g
- Kiaušinių tryniai 2 vnt.
- Mielės 40 g šviežių
- Pienas 1 st.
- Druska 1 arbat. š.
- Aguonos 50 g
Kaip gaminti
1. Verdančiu vandeniu užpilkite aguonas ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Tada nusunkite per sietelį, suberkite į plokščią lėkštę ir palikite apdžiūti, kol prireiks.
2. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros, supilkite į didelį dubenį, įtrupinkite į pieną mieles ir išmaišykite šluotele, kad mielės ištirptų.
3. Kitame dubenyje išsukite trynius su cukrumu, tada supilkite į šį mišinį išlydytą (tačiau nekarštą) sviestą. Išmaišykite.
4. Trynių-cukraus-sviesto mišinį supilkite į dubenį su pienu-mielėmis, išmaišykite.
5. Į didelį dubenį, kuriame minkysite ir kildinsite tešlą, suberkite miltus, tuomet supilkite skystąjį mišinį. Maišykite, o kai galėsite, imkite minkyti. Turite išminkyti tamprią, gana minkštą, nelimpančią tešlą. Suvoliokite ją į rutulį ir su visu dubeniu dėkite valandai į šiltą vietą, kad pakiltų.
6. Į pakilusią tešlą suberkite aguonas ir kruopščiai ją darsyk perminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų.
7. Tešlą vėl dėkite į dubenį ir darsyk 40-60 min. pakildykite (antrąjį kartą tešla turėtų labiau išsipūsti).
8. Pakilusią tešlą vėl išminkykite, pjaustykite gabaliukais, iš jų voliokite „virveles“, o šias pjaustykite smulkiais gabaliukais bei berkite ant miltais pabarstytų skardų.
9. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min., kol pagalvėlės išsipūs ir gražiai parus. Šių kūčiukų svarbu neperkepti, tik taip jie bus traškia išore ir minkštu vidumi.