Ingredientai
- Kalakutiena 600 g krūtinėlės
- Pievagrybiai 300 g
- Grietinėlė 300 ml riebios
- Šaldyta sluoksniuota tešla 500 g
- Vynas 50 ml arba šerio; arba galite nepilti
- Svogūnai 1 vnt.
- Česnakai 1 skiltelės
- Vištienos sultinys 150 ml
- Sviestas 20 g
- Aliejus 5 valg. š.
- Kiaušinių tryniai 1 vnt.
- Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
- Juodieji pipirai 0,3 arbat. š. arba pagal skonį
Kaip gaminti
1. Kalakuto krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais ir apie 5 minutes pakepkite ant aliejaus. Mėsa turi būti beveik iškepusi. Pagardinkite druska, pipirais ir išdėliokite aštuoniuose keraminiuose 9 cm skersmens indeliuose (ramekenuose).
2. Pievagrybius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapokite. Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir pakepinkite pievagrybius, svogūnus ir česnaką apie penkias minutes. Įberkite druskos ir pipirų, supilkite šerį ir kepkite apie tris minutes, kol alkoholis išgaruos. Tuomet supilkite sultinį ir grietinėlę, viską užvirinkite ir ant mažos ugnies patroškinkite apie 10 minučių, kol padažas šiek tiek sutirštės.
3. Užpilkite padažu kalakuto gabaliukus indeliuose. Indeliai turi būti gerai pripildyti, palikite tik maždaug pusę centimetro iki viršaus. Atvėsinkite.
4. Iš tešlos išpjaukite šiek tiek už indelius didesnius apskritimus (maždaug 10 cm skersmens) ir užklokite indelius, gerai prispauskite kraštelius, kad jie priliptų prie indelio. Galima tešlos kraštelį padrėkinti, kad jis geriau liptų. Iš tešlos likučių išpjaukite ar iškočiokite papuošimus. Kiaušinio trynį sumaišykite su šaukšteliu vandens ir aptepkite visas tešlos kepures.
5. Sudėkite indelius į šaldytuvą valandai – tai labai svarbus recepto punktas, nepraleiskite jo. Atvėsinta kalakutiena vėliau neperkeps.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepkite pyragus apie 20 minučių, kol tešla gražiai apskrus.
Be mėsos: ją keiskite daržovėmis: šparaginėmis pupelėmis, smidrais, paprika – viskas priklauso nuo jūsų pomėgių ir fantazijos. Svarbu ruošiant daržoves jų neperkepti – jos vėliau troškinsis po tešlos kepure.
Be riebalų: daržoves ir mėsą paruoškite garuose arba apvirkite, vietoj balto padažo naudokite sultinį.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pietums, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Apkepai