Ingredientai
- Sausainiai 100 g puikiai tinka „Selga“ be jokių priedų; pagrindui
- Graikiniai riešutai 80 g sukapotų labai smulkiai, beveik iki rupių miltų; pagrindui
- Sviestas 60 g ištirpinto; pagrindui
- Džiovintos figos 250 g juostelėmis susmulkintų minkštų, nupjaustytais kotelių galiukais; figų sluoksniui
- Apelsinų sultys 250 ml šviežiai spaustų; figų sluoksniui
- Cinamonų lazdelė 1 vnt. figų sluoksniui
- Gvazdikėliai 1 žiupsnelis maltų; figų sluoksniui
- Kreminis sūris 400 g „Philadephia“ ar panašaus; sūrio sluoksniui
- Maskarponės sūris 450 g sūrio sluoksniui
- Cukrus 200 g sūrio sluoksniui
- Apelsino žievelė 1 arbat. š. nutarkuotos; sūrio sluoksniui
- Vanilės ekstraktas 2 arbat. š. sūrio sluoksniui
- Kiaušiniai 4 vnt. tryniai ir baltymai kruopščiai atskirti; sūrio sluoksniui
Kaip gaminti
1. Apvalią 22–24 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais labai kruopščiai ištepkite sviestu, o tuomet išklokite kepimo popieriumi – jis turi dengti ir dugną ir kraštus.
2. Pirmiausia gaminame pagrindą. Tam elektriniu smulkintuvu sumalame sausainius iki rupių trupinių. Perpilkite sausainių trupinius į dubenį, suberkite smulkintus riešutus, lydytą sviestą ir viską labai gerai išmaišykite, galite tą daryti ir rankomis. Gautą masę dėkite į kepimo formą ir gerai paspausdami išklokite ja visą dugną – turite gauti nestorą, tačiau tolygų ir tvirtą pagrindą. Kepimo formą 20 min. dėkite į šaldytuvą.
3. Į nedidelį puodą dėkite figas, gvazdikėlius, cinamono lazdelę, supilkite apelsinų sultis, užvirkite, sumažinkite karštį ir pavirkite apie 15–20 min. – turite gauti drėgną klampią masę, kurioje jau nebėra skysčio, tačiau ji pernelyg neišsausėjusi. Leiskite atvėsti, išimkite cinamono lazdelę ir paskirstykite šią masę ant sausainių pagrindo kepimo formoje. Vėl dėkite į šaldytuvą, kol paruošite sūrio sluoksnį.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 160C temperatūros (režimas su vėjeliu).
5. Į nemažą dubenį sudėkite kreminį sūrį ir išsukite, kad masė būtų glotni, be jokių gumuliukų. Tuomet sudėkite cukrų, maskarponės sūrį, apelsino žievelę, supilkite kiaušinių trynius, vanilės ekstraktą, išmaišykite, kad masė taptų vientisa, glotni.
6. Į kitą sausą ir švarų indą supilkite kiaušinio baltymus ir plakite tol, kol masė pasidarys standi.
7. Baltymų plakinį per 3 kartus sudėkite į sūrio-trynių masę, kiekvienąkart atsargiai, tačiau gerai įmaišydami.
8. Gautą purią masę suverskite ant šaldytuve pabuvusio sausainių-figų pagrindo, palyginkite viršų ir dėkite kepti.
9. Kepkite 75–80 min., kol viršus bus rudas (jei ima skrusti netikėtai greitai, išjunkite kaitinimą iš viršaus). Kai pyragas bus iškepęs, neišimkite jo iš orkaitės, tačiau palikite viduje išjungę karštį, o tarp durelių įkiškite kokį įrankį, kad susidarytų tarpas. Po tokios valandos išjungotoje orkaitėje pyragui leiskite galutinai atvėsti kambario temperatūroje. Galiausiai suvyniokite jį su visa kepimo forma į foliją ir dėkite mažiausiai 4 val. į šaldytuvą.
10. Prieš patiekiant nuvyniokite foliją, atsargiai nuimkite formos kraštus, pjaustykite pyragą gabaliukais ir mėgaukitės. Jis skaniausias šaltas, tad tai, kas liko, laikykite šaldytuve.