Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 0.0 5 / 0
Jau įvertinote šį receptą

Pasakiškas raudonųjų apelsinų keksas

Raudonųjų apelsinų keksas
Raudonųjų apelsinų keksas / Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr.
Skaitysiu vėliau

Citrusiniai vaisiai atgaivina, pakvėpina namus bei patiekalus, o desertai su jais – nuostabūs. Įsitikinkite tuo išsikepę keksą su raudonaisiais apelsinais iš „Tortų knygos“, kurio receptu su 15min skaitytojais pasidalino šio nuostabaus leidinio autorė Justina Ramanauskienė.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sviestas 200 g kambario temperatūros; keksui
  • Cukrus 255 g 200 g keksui ir 55 g sirupui
  • Likeris 2 arbat. š. raudonųjų apelsinų likerio (Cointreau), gali būti paprastų apelsinų likeris ar apelsinų sultys; keksui
  • Kiaušiniai 3 vnt. keksui
  • Apelsinai 3 vnt. raudonieji; 2 keksui ir 1 glaistui
  • Kepimo milteliai 2 arbat. š. keksui
  • Miltai 280 g keksui
  • Druska 0,25 arbat. š. smulkios; keksui
  • Apelsinų sultys 60 ml šviežiai spaustų raudonųjų apelsinų; sirupui
  • Cukraus pudra 200 g glaistui

Kaip gaminti

Kekso gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Ištepkite sviestu 20 cm skersmens kekso kepimo forms vidų. Jei neturite formos keksui kepti, galite naudoti 20-22 cm skersmens pyrago kepimo formą.

2. Dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir atidėkite.

3. Apelsinus nuplaukite, nusausinkite ir nupjaukite žievę aštriu peiliu, taip, kad ant aplesinų neliktų baltos žievės dalies. Tuomet peiliu išpjaustykite apelsinų skilteles taip, kad neliktų plėvelių. Pasmulkinkite apelsinų skilteles peiliu ir sudėkite į dubenėlį. Įpilkite raudonųjų apelsinų likerio ir išmaišykite.

4. Į didelį dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės, apie 2-3 min. Po vieną įplakite kiaušinius, kas kartą išmaišydami iki vientisos masės. Į masę sudėkite susmulkintas apelsinų skilteles su aplesinų likeriu ir gerai išmaišykite.

5. Į tešlą į maišykite miltų mišinį.

6. Sukrėskite tešlą į pasiruoštą kekso formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min.

7. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir palikite kepimo formoje 10 min. atvėsti. Po to išimkite iš kepimo formos ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

 

Sirupo gaminimas:

1. Nedideliame puode sumaišykite cukrų su raudonųjų apelsinų sultimis ir kaitindami ant vidutinės kaitros užvirkite. Pavirkite keletą minučių kol cukrus ištirps.

2. Perpilkite sirupą į kitą indą ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

Glaisto gaminimas:

1. Išspauskite apelsino sultis ir perkoškite per sietelį.

2. Į dubenį suberkite persijotą cukraus pudrą ir įpilkite pusę apelsino sulčių. Viską išmaišykite. Jei masė bus labai tiršta įpilkite dar šiek tiek apelsino sulčių ir vėl gerai išmaišykite. Masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tokia, kad galėtumėte ją aplieti keksą ir ji gražiai nutekėtų kekso kraštais, bet nesusigertų į keksą kaip sirupas.

Dekoruojame keksą:

1. Dėkite keksą ant serviravimo lėkštės. Mediniu iešmeliu subadykite kekso viršų ir po truputį sulaistykite keksą raudonųjų apelsinų ir cukraus sirupu. Leiskite sirupui susigerti į keksą.

2. Kai sunaudosite visą sirupą, palikite keksą 30 min. pastovėti. Tuomet apliekite kekso viršų cukraus pudros ir raudonųjų apelsinų glaistu.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.