Ingredientai
- Kviečių grūdai 500 g
- Medus 3 valg. š. arba pagal skonį
- Vanduo 1 l
- Aguonos 125 g
- Razinos 1 sauja nebūtinai
- Riešutai 1 sauja mėgstamų; nebūtinai
Kaip gaminti
1. Grūdus nuplauti, užpilti vandeniu, užvirti ir sumažinus kaitrą pavirti apie 10 minučių. Tada uždengti ir palaikyti porą valandų, kol išbrinks, o gzeriausia per naktį. Likusį vandenį nuo išbrinkusių kviečių nupilti.
2. Aguonas nuplauti, nuplikyti karštu vandeniu ir nuvarvinti. Paruoštus kviečius sumaišyti su aguonomis ir pagardinti medumi pagal skonį. Medus turi būti skystas; jei jis kietas – reikia pašildyti karšto vandens vonelėje.
3. Kūčią galite paskaninti riešutais ir razinomis. Riešutus reikia išbrinkinti vandenyje – geriausia palikti per naktį užpiltus vandeniu, o razinas – kelias valandas.