Ingredientai
- Pienių žiedlapiai 400 g
- Citrinos 1 vnt. geriau ekologiška; reikės jos sulčių ir nutarkuotos geltonosios žievelės dalies
- Cukrus 1 kg
- Vanduo 1 l
Kaip gaminti
1. Perrinkite surinktus žiedus ir atskirkite žaliąsias dalis – jums reikalingi tik geltoni žiedlapiai.
2. Sudėkite žiedlapius į gilų dubenį ir užpilkite vandeniu, kad jis juos visus apsemtų. Palikite mirkti 10–12 val.
3. Pamirkusius žiedlapius gerai nukoškite – jums reikalingas tik skystis, kuriame jie mirko.
4. Šį skystį pilkite į puodą, supilkite ir cukrų, išspaustas citrinos sultis, suberkite citrinos žievelę.
5. Užvirinkite, o tada sumažinkite ugnį ir ne visai uždengtame puode virkite 1–1,5 val., kol skystis sutirštės ir primins klevų sirupą ar skystą medų. Nepalikite puodo virti be priežiūros – kartkartėmis skystį pamaišykite, stebėkite jo tirštumą. O jį patikrinsite užlašinę lašelį medaus ant šaltos lėkštelės ir stebėdami, kiek greitai jis stingsta.
6. Supilstykite į paruoštus stiklainėlius ir laikykite tamsioje vietoje.
Patarimai:
- Pienių žiedus rinkite dieną, kai jie visiškai prasiskleidę, tačiau geriau, jei tą darytumėte ne po lietaus, bet sausą dieną. Būtinai rinkitės vietovę, esančią toli nuo taršos šaltinių – gatvių, geležinkelių, gamybos įmonių ir pan.
- Pienių žiedus reikės pamirkyti apie 10–12 val., tad planuokite taip, jog juos surinksite vieną dieną, o medų virsite kitą.
- Nelaikykite išvirto medaus saulėkaitoje, suvartokite per kelis mėnesius.