Ingredientai
- Miltai 4 st. 3 st. viso grūdo ruginių ir 1 st. aukščiausios rūšies kvietinių
- Kmynai 1 valg. š.
- Vanduo 600 ml verdantis
- Ruginis raugas 250 ml
- Cukrus 3 valg. š.
- Druska 2 arbat. š.
- Medus 1 valg. š. natūralus
- Ruginis salyklas 1 valg. š.
- Aliejus 1 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Ruošiant tešlą plikytai duonai miltai užplikomi verdančiu vandeniu. Plikinį reikia pasiruošti iš vakaro. Dubenyje sumaišykite 2 stiklines viso grūdo ruginių miltų ir šaukštą kmynų, maišydama supilkite į miltus 600 ml verdančio vandens. Palikite atvėsti. Į atvėsusį plikinį įmaišykite ruginį raugą ir palikite rūgti 12 val.
2. Į paruoštą plikinį suberkite po stiklinę viso grūdo ruginių ir aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 3 šaukštus cukraus ir 2 šaukštelius druskos, įmaišykite natūralų medų ir ruginį salyklą.
3. Minkykite tešlą rankomis, kol taps blizgi ir atšoks nuo dubens kraštų. Suformuokite kepaliuką, įdėkite į aliejumi išteptą formelę ir kildinkite 3 val. 25 °C temperatūroje.
4. Kai tešla pakils, pašaukite skardą į 250 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 15 min., taip susiformuos duonos pluta. Sumažinkite temperatūrą iki 200 °C ir kepkite dar apie 30 min. Iškepusią duoną išimkite iš formelės, patepkite vandeniu, uždenkite šluoste ir palikite atvėsti.
Plačiau skaitykite: „Kepti duoną namuose jau nemadinga? Nesutinkame!“
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Žurnalas „Ji“
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita