Ingredientai
- Vanduo 460 ml 375 ml plikytų pyragaičių tešlai ir 85 ml karamelei
- Sviestas 150 g supjaustyto gabalėliais; plikytų pyragaičių tešlai
- Druska 5 g plikytų pyragaičių tešlai
- Cukrus 390 g 10 g plikytų pyragaičių tešlai, 50 g vanilės kremui ir 330 g karamelei
- Miltai 185 g 175 g plikytų pyragaičių tešlai ir 10 g vanilės kremui
- Kiaušiniai 5 vnt. plikytų pyragaičių tešlai
- Pienas 250 ml vanilės kremui
- Kiaušinių tryniai 3 vnt. vanilės kremui
- Kukurūzų krakmolas 10 g vanilės kremui
- Vanilės lazdelė 1 vnt. vanilės kremui
Kaip gaminti
Iškepkite plikytos tešlos pyragaičius:
1. Sviestą, cukrų ir druską ištirpdykite kartu su vandeniu puode ant mažos ugnies.
2. Įmaišykite miltus ir kaitinkite kelias minutes nuolat maišant, kol masė taps vientisa.
3. Leiskite tešlai šiek tiek pravėsti ir palaipsniui įmaišykite plaktus kiaušinius. Dar kartą gerai išplakite. Masė turi būti vientisa ir „šilkinė“.
4. Paruoštą masę supilkite į konditerinį maišelį ir ant kepimo skardos išspauskite 2,5–3 cm skersmens rutuliukus.
5. Kepkite 180–200 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol išsipūs ir gražiai apskrus. Išėmus iš orkaitės, atvėsinkite kambario temperatūroje.
Paruoškite vanilės kremą:
1. Pieną užvirinkite su išilgai perpjauta vanilės lazdele.
2. Cukrų, kiaušinių trynius, miltus ir krakmolą gerai išmaišykite. Trečdalį karšto pieno supilkite į gautą masę ir gerai suplakite mentele ar šluotele. Šią masę supilkite į likusį pieną ir ant mažos ugnies toliau plakite, kol sutirštės.
3. Nuėmus puodą nuo ugnies, uždenkite plėvele ir atvėsinkite.
Pagaminkite karamelę:
1. Vandenį su cukrumi kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sirupas paruduos ir taps auksinės spalvos.
Surinkite tortą:
1. Iš kieto kartono pasiruoškite kūgio formą, ant kurios lipdysite plikytus pyragėlius.
2. Plikytos tešlos pyragėlius užpildykite vanilės kremu.
3. Merkite juos į skystą karamelę ir lipdykite ant kūgio.
4. Puošti galite karamelės siūlais, uogomis, gėlėmis ar šokoladine glazūra.