Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.6 5 / 9
Jau įvertinote šį receptą

Prancūziškas batonas

Prancūziškas batonas (baguette)
Prancūziškas batonas (baguette) / Astos Černės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą vandenį, cukrų ir aliejų. Išmaišykite, kol mielės ir cukrus ištirps. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.
  2. Į dubenį su mielėmis suberkite miltus ir druską. Išmaišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į vieną tešlos rutulį.
  3. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus ir minkykite rankomis, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per minkšta, įberkite dar porą saujų miltų.
  4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Įdėkite į jį išminkytą tešlą ir apsukite ją kelis kartus, kad visa pasidengtų aliejumi. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kol tešlos tūris padidės dvigubai.
  5. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir išimkite ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus. Iškočiokite į didelį, apie 1,5 cm storio stačiakampį. Perpjaukite šį stačiakampį į dvi lygias dalis, o jas – į dar dvi. Iš viso turi gauti keturis lygius stačiakampius, iš kurių suformuosite keturis nedidelius prancūziškus batonus.
  6. Paimkite pirmąjį iš tešlos stačiakampių ir pirštais bei delnais paspauskite, kad gautumėte maždaug 1 cm storio tešlos lakštą.
  7. Paėmę už ilgesniosios kraštinės, užlenkite ją iki stačiakampio centro, ir stipriai užspauskite pirštais ties centru. Tą patį padarykite iš kitos stačiakampio pusės – taip pat užlenkite iki stačiakampio centro ir užspauskite pirštais.
  8. Tokius lenkimus (ir užspaudimus) iš abiejų ilgesniosios kraštinės pusių kartokite tol, kol gausite apie 25–30 cm ilgio batoną. Turėtumėte padaryti apie 6–7 kiekvienos pusės lenkimus; po kiekvieno iš jų batonas pailgėja. Kad būtų paprasčiau suprasti, kaip yra lankstomas batonas, galite peržiūrėti video ČIA.
  9. Perkelkite batoną ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus, kad lygioji (apatinė) jo pusė pasidengtų miltais.
  10. Kepimo skardą išklokite švariu rankšluostėliu ir apibarstykite jį kukurūzų miltais.
  11. Atsargiai paimkite suformuotą batoną ir, apversdami jį miltuotu paviršiumi į viršų, padėkite ant rankšluostėlio.
  12. Sulenkite rankšluostėlį taip, kad atsirastų „sienelė“, skirianti vieną batoną nuo kito.
  13. Pakartokite viską su visomis keturiomis tešlos dalimis ir paruoškite keturis batonus. 
  14. Uždenkite suformuotus batonus švariu rankšluostėliu ir palaikykite apie 60–90 minučių, kol tešla pakils dvigubai.
  15. Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą pabarstykite kukurūzų miltais.
  16. Didelį ir sandarų indą pripildykite karšto vandens ir įdėkite jį į orkaitę, apatinėje lentynoje, ant grotelių.
  17. Batonų kepimo metu indas su vandeniu turi būti orkaitėje ir garuoti; tokiu būdu orkaitėje yra palaikoma reikiama drėgmė.
  18. Pakilusius batonus atsargiai perkelkite į kepimo skardą. Apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite miltais arba sezamo sėklomis.
  19. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite apie 1,5 cm gylio įpjovas. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (skardoje virš indo su vandeniu) apie 20–25 minutes, kol batonai bus gražiai auksinės spalvos.
  20. Išimkite iš orkaitės, perkelkite ir atvėsinkite ant grotelių. Patiekite su saldžiais arba nesaldžiais priedais.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.