„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.0 5 / 2
Jau įvertinote šį receptą

Prancūziškas migdolinis pyragas Trijų Karalių šventei

Prancūziškas migdolinis pyragas
Prancūziškas migdolinis pyragas / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Su Trijų Karalių švente daugeliui baigiasi žiemos švenčių laikotarpis – atsisveikiname su eglutėmis ir puošmenomis, noriai ar nenoriai grįžtame į kasdienę rutiną. O kad tas atsisveikinimas su šventėmis būtų lengvesnis, Trijų Karalių dienai galima išsikepti prancūzišką pyragą su migdolų įdaru. Jam naudosime pirktinę tešlą, tad darbo nebus daug, o rezultatas maloniai nustebins!

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Pirmiausia gaminame migdolų įdarą. Nemažame dubenyje šaukštu (galite naudoti ir virtuvės kombainą) sumaišome maltus migdolus, cukrų, druską ir nutarkuotą apelsino žievelę. Sudedame sviestą ir sumaišome, kad jis visiškai susijungtų su sausaisiais ingredientais. Galiausiai po vieną mušame kiaušinius, pilame vanilės ekstraktą ir romą, išmaišome. Mišinys turėtų būti vientisas, minkštas. Pridengiame jį maistine plėvele ir pusvalandžiui dedame į šaldytuvą.

2. Plačią kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Ant miltais pabarstyto paviršiaus pusę šaldytos tešlos iškočiojame 23-24 cm skersmens apkritimą – tam galite naudoti didelę lėkštę ar puodo dangtį, kurį tiesiog apipjausite peiliu. Atsargiai perkelkite gautą tešlos apskritimą ant skardos, pridenkite kepimo popieriumi ir skardą su tešla dėkite į šaldytuvą. Su tešla stenkitės dirbti vikriai, nereikia, kad ji visiškai „išsileistų“.

4. Lygiai taip pat iškočiokite ir antrą tešlos apkritimą, jį dėkite ant šaldytuve esančio pirmojo, apdengto kepimo popieriumi ir leiskite pašalti apie 30 min.

4. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir migdolinį įdarą, nuimkite viršutinį tešlos apskritimą ir kepimo popierių, kad ant skardos liktų tik vienas tešlos apkritimas, ant jo dėkite visą įdarą ir išlyginkite, palikdami nepadengtus maždaug 3 cm krašto. Įdarą palyginkite, kad gultų vienodu sluoksniu. Jei naudojate, kurioje nors vietoje į įdarą įsmeikite visą migdolą ar cukruotą vaisių.

 

6. Paliktąjį laisvą tešlos kraštą patepkite vandeniu, o tuomet klokite ant viršaus antrąjį tešlos apskritimą ir labai gerai apspaudykite kraštus. Dabar galite pasirinkti – iki šio etapo paruoštą pyragą galima pernakt palaikyti šaldytuve ir kepti tik kitą dieną, tačiau galite šauti į orkaitę ir iškart.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros. Kol orkaitė kaista, neaštriu peiliu galite dekoruoti pyrago viršų – gražu bus, jei skersai ir išilgai (tačiau negiliai) subraižysite pyrago viršų, taip suformuodami rombų raštą. Tada suplakite aptepimui skirtą kiaušinio trynį ir pieną bei aptepkite šiuo mišiniu pyrago viršų. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite pyrago viršuje skylutes, kad turėtų per kur išeiti garas.

7. Kepkite pyragą 30 min., kol viršus bus auksiškai rudas. Jei kepant matysis, jog skanėstas ypač pučiasi, pradarykite orkaitę ir dar poroje vietų bakstelkite višutinį tešlos sluoksnį peiliu. Išimkite kepinį iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių. Skanaukite dar kiek šiltą ar kambario temperatūros.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.