Ingredientai
- Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla 450 g
- Cukrus 100 g migdolų įdarui
- Migdolai 100 g maltų, migdolų įdarui ir dar 1 didelis staigmenai
- Druska 1 žiupsnelis migdolų įdarui
- Sviestas 100 g kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais; migdolų įdarui
- Apelsinai 0,5 vnt. nutarkuota žievelė; migdolų įdarui
- Romas 2 valg. š. nebūtinai; migdolų įdarui
- Kiaušiniai 2 vnt. dideli, kambario temperatūros; migdolų įdarui
- Migdolų ekstraktas 0,5 arbat. š. migdolų įdarui
- Kiaušinių tryniai 1 vnt. aptepimui
- Pienas 1 valg. š. aptepimui
Kaip gaminti
1. Pirmiausia gaminame migdolų įdarą. Nemažame dubenyje šaukštu (galite naudoti ir virtuvės kombainą) sumaišome maltus migdolus, cukrų, druską ir nutarkuotą apelsino žievelę. Sudedame sviestą ir sumaišome, kad jis visiškai susijungtų su sausaisiais ingredientais. Galiausiai po vieną mušame kiaušinius, pilame vanilės ekstraktą ir romą, išmaišome. Mišinys turėtų būti vientisas, minkštas. Pridengiame jį maistine plėvele ir pusvalandžiui dedame į šaldytuvą.
2. Plačią kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Ant miltais pabarstyto paviršiaus pusę šaldytos tešlos iškočiojame 23-24 cm skersmens apkritimą – tam galite naudoti didelę lėkštę ar puodo dangtį, kurį tiesiog apipjausite peiliu. Atsargiai perkelkite gautą tešlos apskritimą ant skardos, pridenkite kepimo popieriumi ir skardą su tešla dėkite į šaldytuvą. Su tešla stenkitės dirbti vikriai, nereikia, kad ji visiškai „išsileistų“.
4. Lygiai taip pat iškočiokite ir antrą tešlos apkritimą, jį dėkite ant šaldytuve esančio pirmojo, apdengto kepimo popieriumi ir leiskite pašalti apie 30 min.
4. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir migdolinį įdarą, nuimkite viršutinį tešlos apskritimą ir kepimo popierių, kad ant skardos liktų tik vienas tešlos apkritimas, ant jo dėkite visą įdarą ir išlyginkite, palikdami nepadengtus maždaug 3 cm krašto. Įdarą palyginkite, kad gultų vienodu sluoksniu. Jei naudojate, kurioje nors vietoje į įdarą įsmeikite visą migdolą ar cukruotą vaisių.
6. Paliktąjį laisvą tešlos kraštą patepkite vandeniu, o tuomet klokite ant viršaus antrąjį tešlos apskritimą ir labai gerai apspaudykite kraštus. Dabar galite pasirinkti – iki šio etapo paruoštą pyragą galima pernakt palaikyti šaldytuve ir kepti tik kitą dieną, tačiau galite šauti į orkaitę ir iškart.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180C temperatūros. Kol orkaitė kaista, neaštriu peiliu galite dekoruoti pyrago viršų – gražu bus, jei skersai ir išilgai (tačiau negiliai) subraižysite pyrago viršų, taip suformuodami rombų raštą. Tada suplakite aptepimui skirtą kiaušinio trynį ir pieną bei aptepkite šiuo mišiniu pyrago viršų. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite pyrago viršuje skylutes, kad turėtų per kur išeiti garas.
7. Kepkite pyragą 30 min., kol viršus bus auksiškai rudas. Jei kepant matysis, jog skanėstas ypač pučiasi, pradarykite orkaitę ir dar poroje vietų bakstelkite višutinį tešlos sluoksnį peiliu. Išimkite kepinį iš orkaitės ir leiskite atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių. Skanaukite dar kiek šiltą ar kambario temperatūros.