Ingredientai
- Pienas 500 ml
- Sviestas 50 g
- Cukrus 230 g tinka ir miltelinis
- Druska 1 arbat. š. nubrauktas
- Miltai 100 g
- Kiaušiniai 4 vnt. 2 - tryniai ir 2 - kiaušiniai
- Romas 1 valg. š.
- Vanilės ekstraktas 1 valg. š.
Kaip gaminti
Kepant ne silikoninėse formelėse, reikėtų dar gabalėlio sviesto formelėms ištepti bei šiek tiek rudojo cukraus formelėms apibarstyti. Recepto autorė kepė silikoninėse – tada puikiai iškepa ir be tų priedų.
Tešlos paruošimas:
- Šis dangiško skonio prancūziškas desertas reikalauja labai daug kantrybės – tešlą rekomenduojama paruošti likus 24–48 val. iki kepimo.
- Į nedidelį puodą pilkite pieną, dėkite sviestą ir pamaišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek pravėsti.
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
- Į miltų mišinį dėkite lengvai paplaktus kiaušinius su tryniais ir šluotele viena kryptimi po truputį gerai išmaišykite.
- Į miltų ir kiaušinių masę pilkite šlakelį pravėsusio pieno su sviestu, išmaišykite.
- Nuolat maišydami šluotele po truputį supilkite visą pieną.
- Galiausiai įmaišykite romą bei vanilę. Nenustebkite, kad tešla gavosi labai skysta – taip ir turi būti.
- Tešlą apdenkite maistine plėvele ir 24–48 valandoms dėkite į šaldytuvą bręsti. Jei kepsite po 48 val., praėjus 24 val. išmaišykite tešlą ir toliau brandinkite.
Kepimas:
- Jei kepsite ne silikoninėse formelėse (pvz., metalinėse), ištepkite jas sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepant be galo svarbi temperatūra. Prieš išimdami tešlą iš šaldytuvo, įkaitinkite orkaitę iki 230 °C.
- Tešlą pamaišykite šluotele. Rekomenduojama tešlą persipilti į indą su „snapeliu“ tam, kad būtų patogu išpilstyti.
- Pilkite tiek, kad iki formelių viršaus liktų apie 1 cm (kepant pyragėliai užpildys visą formelę).
- Nepamirškite, kad pilstyti tešlą geriausia formeles jau sustačius skardoje ar ant grotelių, kad paskui iš karto be rūpesčių galėtumėte pašauti į orkaitę.
- Taigi, dėkite paruoštus indelius į orkaitę ir 15 min. kepkite 230 °C. Tešla turi virti, kunkuliuoti. Praėjus 15 min., sumažinkite temperatūrą iki 190 °C ir kepkite dar 45 min.
- Iškepę pyragėliai turi būti tamsiai rudos spalvos. Leiskite jiems atvėsti ir tik tada išimkite iš formelių.
- Darbo nemažai, tačiau tikrai verta!
Receptą atsiuntė Agnė P., Vilnius
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Vaikams
- Konkursai: Konkursas „Velykų skanėstas“
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Rengiu šventę: Kalėdos, Vaikų šventė, Vakarėlis, Velykos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita