Ingredientai
- Moliūgai 1,5 kg sviestinio (ar kitos rūšies), supjaustyto 1 cm storio riekelėmis
- Alyvuogių aliejus 3 valg. š.
- Svogūnai 1 vnt. vidutinio dydžio, supjaustytas plunksnelėmis
- Česnakai 2 skiltelės supjaustytos plonais griežinėliais ir dar šiek tiek patiekimui
- Rozmarinai 1 valg. š. susmulkintų šviežių lapelių
- Čiobreliai 1 valg. š. šviežių lapelių
- Fermentinis sūris 125 g rinkitės supjaustytą juostelėmis
- Grietinėlė 125 ml
- Muskatas 1 žiupsnelis tarkuoto
- Džiūvėsiai 35 g maltų
Kaip gaminti
Gratinas – tai prancūziškos virtuvės kepinys, kuris man toks skanus pats vienas, kad retai pasigendu ko nors papildomai. Klasikinis gratinas kepamas iš bulvių, tačiau nuostabus jis ir iš cukinijų, kalafiorų, baklažanų ir kitokių daržovių. O štai šis, su moliūgais, ne tik lengvai paruošiamas, bet gali būti pagamintas iš anksto (nors ir prieš dvi dienas!) iki tos vietos, kur reikia jį pašauti finaliniam iškepimui ir apskrudimui. Tad tokie iš anksto paruošiami patiekalai tikrai labai patogūs, kai norisi kuo daugiau darbų nudirbti į priekį, tada, kada turim daugiau laiko.
Šiam gratinui tiks bet kuri moliūgų rūšis, tačiau aš rekomenduoju rinktis tuos, kurie turi ypač minkštą odelę. Iškepusios jos nereikės nupjaustyti, ji tiesiog bus tinkama valgyti. Kepdami nepagailėkite rozmarinų ir čiobrelių – jie suteiks garnyrui labai žiemišką ir šventišką atspalvį.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C laipsnių temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Išdėliokite moliūgo juosteles paruoštoje skardoje ir apšlakstykite jas iš abiejų pusių aliejumi. Kepkite 20 minučių.
3. Ištraukite skardą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnakus, ir vėl pašovę kepkite dar 20 minučių arba kol moliūgas bus visai minkštas (iki šios vietos galite šį patiekalą pasiruošti iš anksto).
4. Sudėliokite kepto moliūgo riekeles kartu su keptais svogūnais ir česnakais, pakaitomis su sūrio juostelėmis negiliame kepimo inde. Užpilkite grietinėle, sumaišyta su muskatu, viršų pabarstykite džiūvėsėliais. Pašaukite į orkaitę ir kepikite apie 30 minučių, arba kol sūris ištirps, gratinas apskrus.
5. Prieš patiekiant pabarstykite druska ir pipirais, papuoškite čiobrelio šakelėmis.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Lieknėjantiems, Pietums, Vaikams, Vakarienei, Vegetarams
- Noriu patiekalo: Apkepai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Prancūzų