Ingredientai
- Miltai 500 g
- Pienas 250 ml
- Varškė 150 g pusriebės
- Cukrus 100 g
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Mielės 20 g
- Sviestas 40 g
- Druska 0,3 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir pašildykite iki kūno temperatūros. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, perpilkite pieną į didelį dubenį, įtrupinkite mieles, suberkite cukrų, druską ir švelniai paplakite šluotele, kad mielės ir cukrus ištirptų.
2. Į pieno ir mielių skystį muškite vieną kiaušinį ir darsyk pamaišykite.
3. Varškę kruopščiai ištrinkite šakute atskirame dubenėlyje, sviestą išlydykite. Tuomet abu produktus sudėkite į pieno-mielių-kiaušinio mišinį, išmaišykite.
4. Miltus persijokite ir dalimis berkite į dubenį su kitais ingredientais – iš pradžių maišykite, o kai tešla taps labai tiršta, imkite minkyti. Minkykite tol, kol tešla bus vientisa, nebelips prie rankų. Jei prireiks daugiau miltų, galite įberti saujelę kitą, tačiau nepiktnaudžiaukite, tešla turi išlikti minkšta.
5. Statykite dubenį su išminkyta tešla šiltoje vietoje, uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti 30–40 min.
6. Kai tešla iškils, darsyk ją perminkykite ir kočiokite piršto storumo „dešreles“. Iš šių pinkite klasikines kaseles, kurias vėliau pjaustykite 10–12 cm ilgio gabaliukais. Arba galite iškart susipjaustyti „dešreles“ tokio ilgio atkarpomis ir iš jų pinti kaseles (beje, svarbu gerai užtvirtinti šių kaselių galus suspaudžiant galiukus pirštais).
7. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais, dėkite ant jos bandeles palikdami tarpus. Palikite skardą su paruoštomis bandelėmis šiltoje vietoje apie 15 min., kad šiek tiek pakiltų.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, aptepkite kiek pakilusias bandeles likusiu išplaktu kiaušiniu ir dėkite į orkaitę kepti. Iškeps per 15–20 min, kai taps gražios auksinės spalvos – į kepimo pabaigą atidžiai stebėkite. Jei patinka, šias bandeles aptepę kiaušiniu dar galite pabarstyti aguonomis ar sezamų sėklomis arba į tešlą, dar prieš ją kildinant, įberti nuplautų ir nusausintų nedidelių razinų.
9. Atvėsinkite bandeles ant grotelių ir dėkite ant stalo!
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Gurmanams, Pusryčiams, Vaikams
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Rengiu šventę: Velykos