„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.3 5 / 10
Jau įvertinote šį receptą

Purus ir minkštas močiutės ragaišis su buvių koše

Ragaišis su bulvėmis
Ragaišis su bulvėmis / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Krosnys iš daugelio šiuolaikinių namų išgaravo, tačiau puikaus ragaišio galima išsikepti ir orkaitėje. Šis, mūsų siūlomas, ypatingas dar ir savo tekstūra, skaniu drėgnumu – viskas dėl į tešlą dedamos bulvių košės.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 800 g gali prireikti ir dar kiek daugiau; dalis jų gali būti viso grūdo arba 200–300 g kvietinių galite keisti speltos miltais
  • Pienas 300 ml
  • Bulvės 500 g
  • Mielės 30 g šviežių
  • Sviestas 50 g tirpinto
  • Cukrus 80 g
  • Kiaušiniai 2 vnt. dideli, kambario temperatūros (plius dar 1, jei aptepsite viršų
  • Druska 1 arbat. š.

Kaip gaminti

1. Pirmiausia išvirkite bulves, nusunkite jas ir gerai sutrinkite (rankiniu grūstuvu, o ne elektriniu trintuvu). Tinka ir iš vakaro virtos bulvės, tačiau bulvių košė su sviestu ir pienu – ne.

2. Puode pašildykite pieną, perpilkite jį į didelį dubenį, sudėkite trintas bulves, gerai išmaišykite. Atskirame nedideliame dubenėlyje mieles užpilkite dalimi cukraus, pamaišykite, kol ištirps ir turėsite mielių-cukraus tyrelę, supilkite ją į pieno ir bulvių mišinį, vėl gerai išmaišykite.

3. Į gautą mišinį suberkite maždaug trečdalį miltų, išmaišykite, kad gautumėte labai tirštą košę be jokių sausų miltų plotelių. Viršų gausiai apiberkite miltais, pridenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite kilti šiltai maždaug 1–1,5 val. Tešla turi gerokai pakilti, miltais apibertas viršus suaižėti.

4. Pakilusią masę išmaišykite, pilkite į ją su kiaušiniais paplaktą likusį cukrų bei druską, taip pat lydytą (nekarštą) sviestą. Gerai išmaišykite.

 

5. Į tešlą po truputį berkite likusius miltus, kol įmanoma, maišykite, o tada pradėkite minkyti. Turite gauti gana minkštą, kiek lipnoką, tačiau vientisą ir paslankią tešlą. Nepriberkite miltų per daug!

6. Vėl padėkite šiltai, kad tešla pakiltų – ji turi beveik padvigubėti.

7. Pakilusią tešlą darsyk perminkykite, o tuomet suformuokite du ovalius ar pailgus kepaliukus ir dėkite juos į miltais pabarstytą skardą. Jei patinka, galite keliais aštraus peilio pjūviais dekoruoti viršų. Apdenkite rankšluosčiu ir dar kartą 20–30 min. pakildinkite šiltoje vietoje.

8. Pakilusius kepaliukus aptepkite šiek tiek paplaktu kiaušiniu (bet galite to ir nedaryti), o tada skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 min., kol viršus bus gerokai rudas.

9. Išimkite iš orkaitės, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite ataušti. Šis ragaišis ilgiau nesusensta, yra drėgnas ir kvapnus. Jis puikiai dera su mėsos ar daržovių paštetais, užtepais, taip pat džemais ir kitais saldžiais priedais.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.