Ingredientai
- Aviena 600 g maltos
- Morkos 1 vnt.
- Cukinijos 1 vnt.
- Svogūnai 1 vnt.
- Pomidorai 3 vnt. dideli
- Česnakai 4 skiltelės 2 skiltelės apkepui ir 2 padažui
- Pomidorų pasta 2 valg. š.
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Parmezano sūris 50 g arba pecorino; tarkuoto
- Džiūvėsiai 50 g maltų
- Druska 1 arbat. š.
- Kuminai 2 arbat. š. malto
- Cinamonas 0,5 arbat. š.
- Muskatas 1 žiupsnelis
- Gvazdikėliai 1 žiupsnelis maltų
- Tahini pasta 80 g padažui
- Vanduo 50 ml virinto šalto; padažui
- Citrinos sultys 1 valg. š. padažui
Kaip gaminti
1. Nuluptą morką, svogūną, o taip pat cukiniją bei 1 pomidorą supjaustykite kubeliais, o tada dėkite į elektrinį smulkintuvą su S formu peiliu. Pulsuojančiu režimu pasmulkinkite iki rupių (maltos mėsos tekstūrą primenančių) drožlių. Gautą mišinį dėkite į plieninį sietą ir nuspauskite kuo daugiau sulčių.
2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, nuspaustą smulkintų daržovių mišinį, berkite druską, prieskonius, traiškytas česnako skilteles, džiūvėselius, sūrį, muškite abu kiaušinius, dėkite pomidorų pastą (ar tyrę). Labai gerai (patogiausia – švariomis rankomis) šią masę išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
3. Nedidelę kepimo skardą (tinka pailga, skirta keksui ar keturkampė) ištepkite aliejumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
4. Gautą masę sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų. Šią formą dėkite į kitą didesnę, kurią pripilkite verdančio vandens (idealu, jei didžioji kepimo forma bus tiek aukštais kraštais, kad vandens lygis beveik sutaptų su kepinio mažesniojoje kepimo formoje aukščiu). Atsargiai statykite į orkaitę ir kepkite 1 val. ir 10 min. Išėmę kepinį iš orkaitės leiskite ramiai pastovėti apie 10 min.
5. Kol mėsos apkepas kepa, pasiruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus išsukite iki vientisos balzganos, gana skystos tyrės. Likusius 2 pomidorus sutarkuokite burokine tarka (tarkuojant pašalinkite odeles).
6. Tiekite apkepą su padažu, tarkuotų pomidorų tyre, šalia derinkite lengvas salotas, jei norisi stipriau – kuskusą ar ryžius.