Ingredientai
- Mielės 11 g sausos
- Cukrus 5 valg. š.
- Vanduo 375 ml šiltas
- Miltai 630 g
- Druska 2 arbat. š.
- Cinamonas 1 arbat. š.
- Citrinos 1 vnt. ½ tarkuotos žievelės
- Aguonos 1 sauja
- Sezamo sėklos 1 sauja
Kaip gaminti
- Į nedidelį dubenėlį suberkite vieną šaukštą cukraus ir užpilkite puse puodelio šilto vandens (125 ml). Įmaišykite mieles. Atidėkite dubenėlį į šalį 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios – paviršiuje atsiras burbuliukų ir pačios masės tūris dvigubai padidės.
- Dideliame dubenyje sumaišykite 1 ½ puodelio (210 g) miltų, druską, cukrų (3 valg. š.), cinamoną, tarkuotas citrinos žieveles, šiltą vandenį (250 ml) ir pakilusias mieles. Išmaišykite. Palaipsniui po kelis šaukštus berkite miltus ir minkykite tešlą. Gali būti, kad panaudoti visų miltų neprireiks. Minkykite tešlą apie 5-10 minučių, kol ji bus minkšta, tačiau nelipni, elastinga. Uždenkite dubenį su paruošta tešla švariu rankšluostėliu ir palikite valandai, kad paliktų.
- Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite. Padalinkite į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite kamuoliuką. Suformuoti riestainius iš kamuoliukų galite dviem būdais. 1. Kiekvieną kamuoliuką performuokite į maždaug 18-20 centimetrų ilgio tešlos virvelę. Jos galus sujunkite ir švelniai paminkykite, kad jie susijungtų kuo gražiau. 2. Kiekvieną kamuoliuką šiek tiek suplokite ir jo centre su pirštais padarykite skylę. Atsargiai ištampykite riestainį taip, kad viduryje esanti skylė būtų apie 5 cm skersmens.
- Suformuotus riestainius perdėkite į kepimo popieriumi išklotas kepimo skardas, paliekant tarp jų nemažus tarpus. Skardas su paruoštais riestainiais uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti apie 20 minučių.
- Tuo pat metu įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros.
- Taip pat, kol riestainiai kyla, į didelį puodą supilkite 6 puodelius vandens ir suberkite šaukštą cukraus. Kaitinkite, kol vanduo užvirs. Į verdantį vandenį dėkite po 2-3 riestainius (taip, kad nesiliestų). Pavirkite juos 1 minutę, tuomet atverskite ir pavirkite dar 1 minutę. Kiaurasamčiu išimkite riestainius iš vandens ir perdėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
- Apibarstykite riestainių viršų aguonomis, sezamo sėklomis ar abejais. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol bus gražiai auksinės spalvos. Riestainius galite patiekti šiltus ar atvėsusius.
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vaikams
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita