Ingredientai
- Sviestas 200 g
- Miltelinis cukrus 170 g
- Kiaušiniai 5 vnt. 4 - kiaušinių tryniai
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š.
- Druska 1 žiupsnelis
- Miltai 180 g 180 g - 200 g
- Sultys 100 ml apelsinų
- Vynas 50 ml baltas
- Vanilė 1 vnt. ankštis
- Krakmolas 20 g
- Mėlynės 300 g
- Želė 2 valg. š. citrininės
- Mėtos 50 g 8 vnt. švieži lapeliai
- Cukrus 20 g stambiakristalio
Kaip gaminti
1. 120 g sviesto išsukite su 40 g milteliniu cukrumi, kiaušiniu, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Suberkite miltus ir išminkykite. Tešlos rutulį suvyniokite į foliją ir padėkite į šaldytuvą.
2. Tešlą įtieskite į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą kepimo formą, apspauskite kraštus, subadykite šakute.
3. Aptieskite kepimo popieriumi, ant jo priberkite džiovintų žirnių, kad kepant tešla neiškiltų. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių. Kepimo popierių nuimkite ir kepkite dar 8–10 minučių, kol gražiai parus.
4. Puode apelsinų sultis sumaišykite su baltuoju vynu ir likusiu milteliniu cukrumi. Įdėkite perpjautą vanilės ankštį ir užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite, vanilės ankštį išimkite.
5. Kiaušinių trynius išsukite su dviem šaukštais vandens ir krakmolu. Įmaišykite kiaušinių trynių masę ir nuolat maišant dar kartą užvirinkite.
6. Likusį sviestą supjaustykite kubeliais. Į trynių masę jų dėkite po kelis ir išsukite.
7. Trynių ir sviesto masę sukrėskite ant iškeptos tešlos formoje, išlyginkite paviršių. Suberkite nuplautas ir nusausintas mėlynes, šiek tiek paspauskite ir valandą laikykite šaldytuve.
8. Citrininę želę kaitinkite, kol išsileis, ir apšlakstykite mėlynes. Mėtų lapelius ir stambiakristalį cukrų sudėkite į elektrinio trintuvo indą, sutrinkite ir apibarstykite pyragą.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“