Ingredientai
- Miltai 180 g
- Sviestas 150 g
- Kiaušiniai 2 vnt. tryniai
- Cukrus 130 g
- Druska 1 žiupsnelis
- Obuoliai 800 g saldžiarūgščiai
- Citrinos 1 vnt. 2 valg. š. - sulčių
- Abrikosai 100 g uogienės
- Sultys 100 ml apelsinų
- Graikiniai riešutai 30 g
- Spanguolės 30 g šviežios arba šaldytos
- Miltelinis cukrus 1 žiupsnelis
- Grietinėlė 50 ml plakta - patiekimui
Kaip gaminti
1. Iš miltų, 120 g supjaustyto kambario temperatūros sviesto, kiaušinių trynių, 50 g cukraus ir žiupsnelio druskos užmaišykite tešlą. Iš jos suformuokite rutulį, susukite į foliją ir valandą laikykite šaltai.
2. Iš atšalusios tešlos iškočiokite maždaug 30 cm skersmens lakštą. Jį įtieskite į šiek tiek mažesnio skersmens žemą kepimo formą. Prispauskite kraštus, dugną pabadykite šakute ir padėkite 15 minučių į šaldytuvą.
3. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, išpjaukite sėklalizdžius. Puseles supjaustykite lygiomis plonomis skiltelėmis, pašlakstykite citrinų sultimis, kad neruduotų. Obuolių skilteles sudėkite glaudžiu ratu ant tešlos formoje, apdėliokite likusio sviesto gabalėliais, apibarstykite cukrumi. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje.
4. Abrikosų uogienę užvirinkite su šaukštu apelsinų sulčių. Nuo kepimo pradžios praėjus 20 minučių, šia mase apliekite obuolių skilteles. Kepkite dar 20 minučių. Puode užvirinkite 50 g cukraus ir likusias apelsinų sultis. Virkite, kol pasidarys sirupas (apie 5 minutes). Į jį suberkite riešutus, uogas ir užvirinkite. Išgriebkite, sirupą palikite atvėsti. Iškepusį pravėsusį pyragą apibarstykite apvirtomis spanguolėmis, riešutais, milteliniu cukrumi. Patiekite su plakta grietinėle, pašlakstykite apelsinų sirupu.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“