Ingredientai
- Raugas 60 g aktyvaus ruginio arba kvietinio
- Ruginiai miltai 60 g
- Vanduo 280 ml 60, 120 ir 100 ml
- Grybai 10 g džiovintų
- Svogūnai 30 g
- Taukai 25 g
- Miltai 250 g kvietinių
- Druska 1 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Iš vakaro grybus užpilkite vandeniu ir palikite per naktį brinkti. Raugą sumaišykite su miltais ir vandeniu, uždenkite maistine plėvele ir taip pat palikite rūgti per naktį.
2. Svogūną pakepinkite su šaukštelių taukų. Grybus išimkite iš vandens, pasmulkinkite, sudėkite į pakepintus svogūnus ir kepkite kelias minutes. Sudėkite į grybus likusius taukus, supilkite vandenį likusį nuo grybų mirkimo ir kaitinkite, kol taukai ištirps.
3. Grybų masę supilkite į smulkintuvą, supilkite taip pat likusį vandenį (120 ml) ir suplakite iki vientisos masės.
4. Į maišykle supilkite miltus, raugo ir grybų mases. Maišykite vidutiniu greičiu 3 minutes arba kol skysčiai susijungs su miltais. Palikite tešlą pailsėti 15 minučių. Po 15 minučių sudėkite druską ir maišykite lėtesniu nei vidutiniu greičiu 5-7 minutes, kol druska ištirps ir tešla taps glotni ir vientisa.
5. Ištepkite dubenį aliejumi, įdėkite į jį iš maišyklės dubens išimtą tešlą, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šiltai, kol tešla pakils dvigubai. Pakilusią tešlą perlankstykite ir palikite vėl pakilti. Kas esat susipažinę su „sourgdough“ tešlos technika žinosite kaip lankstyti, nežinantys pasižiūrėkite Youtube filmukus įvedę paieškos laukelyje „How to make sourdough bread“. Perlankstinėti tešlą vis ją pakildant galite keletą kartų, nuo to duonos skonis tik gerės
6. Orkaitę įkaitinkite iki 240°C karčio. Į orkaitę įdėkite kepimo indą su dangčiu, kad taip pat įkaistų.
7. Galutinai pakilusią duoną atsargiai įdėkite į įkaitintą kepimo indą, uždenkite dangčiu ir kepkite 30 minučių. Po 30 minučių nuimkite dangtį, sumažinkite kaitrą iki 200°C karščio ir kepkite 15-20 minučių arba kol duona gražiai apskrus. Kad patogiau būtų transportuoti pakilusią duonos tešlą į karštą kepimo indą, paskutinį duonos kildinimą dariau tiesiai ant kepimo popieriaus, kurio kraštus suėmus saugiai įdėjau tešlą į indą kartu su kepimo popieriumi.
8. Iškepusią duona ištraukite iš kepimo indą ir atvėsinkite.
Kategorijos
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių