„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
8 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.1 5 / 20
Jau įvertinote šį receptą

Ruginė duona

Ruginė duona
Ruginė duona / Fotolia nuotr.
Skaitysiu vėliau

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

1. Užvirinkite ir atvėsinkite 1 l vandens.

2. Saulėgrąžas, linų sėmenis ir kmynus nuplaukite sietelyje po tekančiu vandeniu.

3. Dubenyje sumaišykite ruginius ir kvietinius miltus, suberkite kvietines sėlenas, kmynus, saulėgrąžas, linų sėmenis, cukrų ir druską, išmaišykite. Supilkite vandenį, užmaišykite tirštą tešlą – kaip pyragui. Kai nebeliks miltų gumuliukų, atsargiai įmaišykite raugą.

4. Stačiakampę kekso skardą patepkite aliejumi, pabarstykite sezamais, sukrėskite tešlą. Nepamirškite, kad tešla pakils, todėl nepripildykite skardos, palikite iki viršaus bent 2 cm.

5. Uždenkite skardą švaria šluoste ir pastatykite šiltai 6–8 valandoms, kad pakiltų. Galite 4 valandas kildinti orkaitėje nustačiusi 30 °C temperatūrą.

6. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 1 val. 20 min., sumažinkite kaitrą iki 180 °C ir kepkite dar 10–15 min. Išimkite skardą iš orkaitės, kepalėlio viršų patepkite vandeniu, uždenkite švaria šluoste ir palikite atvėsti. Išimkite duoną iš skardos, laikykite duoninėje popieriniame maišelyje arba suvyniotą į šluostę.

 

Negailėkite priedų

Į paruoštą tešlą negailėdama berkite įvairių priedų: sėklų, riešutų, džiovintų vaisių. Taip naminė duona taps ne tik gardesnė, bet ir maistingesnė. Ruginei duonai gardinti tinka kmynai, kalendrų sėklos, burnočių sėklos, avižiniai dribsniai, linų sėmenys, saulėgrąžos, moliūgų sėklos. Jei į tešlą įmaišysite lazdynų arba graikinių riešutų, razinų, džiovintų slyvų ir abrikosų, duonelė bus gardesnė už pyragą. Prieš maišydama priedus į tešlą būtinai juos perrinkite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu. Ypač nešvarios būna saulėgrąžos, pasitaiko neišlukštentų.

Plačiau skaitykite: „Kepti duoną namuose jau nemadinga? Nesutinkame!“

Kategorijos

 

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.