Ingredientai
- Ruginis raugas 250 ml
- Miltai 1 kg 500 g rupių ruginių ir 500 g aukščiausios rūšies kvietinių
- Cukrus 150 g
- Kvietinės sėlenos 100 g
- Saulėgrąžos 100 g
- Linų sėmenys 100 g
- Kmynai 1 sauja
- Sezamo sėklos 50 g
- Druska 2 arbat. š.
- Aliejus 1 valg. š.
Kaip gaminti
1. Užvirinkite ir atvėsinkite 1 l vandens.
2. Saulėgrąžas, linų sėmenis ir kmynus nuplaukite sietelyje po tekančiu vandeniu.
3. Dubenyje sumaišykite ruginius ir kvietinius miltus, suberkite kvietines sėlenas, kmynus, saulėgrąžas, linų sėmenis, cukrų ir druską, išmaišykite. Supilkite vandenį, užmaišykite tirštą tešlą – kaip pyragui. Kai nebeliks miltų gumuliukų, atsargiai įmaišykite raugą.
4. Stačiakampę kekso skardą patepkite aliejumi, pabarstykite sezamais, sukrėskite tešlą. Nepamirškite, kad tešla pakils, todėl nepripildykite skardos, palikite iki viršaus bent 2 cm.
5. Uždenkite skardą švaria šluoste ir pastatykite šiltai 6–8 valandoms, kad pakiltų. Galite 4 valandas kildinti orkaitėje nustačiusi 30 °C temperatūrą.
6. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 1 val. 20 min., sumažinkite kaitrą iki 180 °C ir kepkite dar 10–15 min. Išimkite skardą iš orkaitės, kepalėlio viršų patepkite vandeniu, uždenkite švaria šluoste ir palikite atvėsti. Išimkite duoną iš skardos, laikykite duoninėje popieriniame maišelyje arba suvyniotą į šluostę.
Negailėkite priedų
Į paruoštą tešlą negailėdama berkite įvairių priedų: sėklų, riešutų, džiovintų vaisių. Taip naminė duona taps ne tik gardesnė, bet ir maistingesnė. Ruginei duonai gardinti tinka kmynai, kalendrų sėklos, burnočių sėklos, avižiniai dribsniai, linų sėmenys, saulėgrąžos, moliūgų sėklos. Jei į tešlą įmaišysite lazdynų arba graikinių riešutų, razinų, džiovintų slyvų ir abrikosų, duonelė bus gardesnė už pyragą. Prieš maišydama priedus į tešlą būtinai juos perrinkite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu. Ypač nešvarios būna saulėgrąžos, pasitaiko neišlukštentų.
Plačiau skaitykite: „Kepti duoną namuose jau nemadinga? Nesutinkame!“
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Žurnalas „Ji“
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita