Ingredientai
- Ruginiai miltai 675 g 75 g - raugui, po 300 g - maišiniui ir tešlai
- Vanduo 250 ml po 125 ml raugui, maišiniui ir tešlai - šilto
- Bulvės 12 vnt. vidutinio dydžio
- Kmynai 1 valg. š. tešlai
- Cukrus 3 valg. š. tešlai
- Druska 2 arbat. š. tešlai
- Linų sėmenys 1 valg. š.
Kaip gaminti
Raugo ruošimas
1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasida rys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).
2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.
Rauginamo maišinio ruošimas
1. Bulves išvirkite su lupena, nulupkite ir sugrūskite (arba su malkite mėsmale). Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (250 ml), visadalius ruginius miltus, trintas bulves ir vandenį.
2. Maišykite, kol masė bus ne per kieta ir šiek tiek lipni. Gautą maišinį uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų.
Tešlos ruošimas ir kepimas
1. Į išrūgusį maišinį suberkite visadalius ruginius miltus, sugrūstas bulves, cukrų, druską, kmynus, supilkite vandenį. Tešlą minkykite rankomis, vis pavilgydami jas vandeniu, kad mažiau liptų, arba spiraliniu maišytuvu. Jei naudosite maišytuvą, iš pradžių sukite pirmuoju greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3–5 minutes – antruoju, kol tešla taps vienalytė.
2. Suformuokite norimo dydžio kepaliuką. Jį dėkite į kepimo formą ir 3 valandas kildykite šiltoje (apie 25 laipsnių) patalpoje.
3. Kai duona iškils, apibarstykite linų sėmenimis, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kepkite 15 minučių, kad užkeptų pluta.
4. Tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių. Iškepusį kepaliuką išimkite iš formos, o plutą apipurkškite vandeniu, kad suminkštėtų. Uždenkite duoną skepeta ir palikite ataušti.
Kulinaro patarimas. Su bulvėmis kepta duona būna puresnė ir minkštesnė nei ruošta tik iš miltų.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių