Ingredientai
- Ruginiai miltai 450 g visadaliai/ 150 g maišiniui ir 300 g tešlai
- Kmynai 1 valg. š.
- Cukrus 3 valg. š.
- Druska 2 arbat. š.
- Bulvės 2 vnt. vidutinio dydžio virtos
- Vanduo 190 ml 65 ml - maišiniui ir 125 ml - tešlai
- Raugas: paruoštas 125 ml
Kaip gaminti
Maišinio ruošimas ir rauginimas
1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (kaip jį paruošti rasite čia: Naminės duonos raugas ), miltus ir vandenį.
2. Maišykite, kol išeisne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.
Tešlos ruošimas
1. Šoninę supjaustykie šiaudeliais ir pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šiek tiek apskrus. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais, jei reikia – pasūdykite.
2. Į išrūgusį maišinį suberkite miltus, sugrūstas bulves, cukrų, druską, kmynus, supilkite vandenį, sukrėskite nuvarvintus spirgučius.
3. Tešlą minkykite rankomis (jas vis suvilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu, kol taps vienalytė. Suformuotą norimo dydžio kepaliuką dėkite į kepimo formą ir 3 valandas palaikykite šiltoje (apie 25 laipsnių) vietoje, kad pakiltų.
4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kep kite 15 minučių, kad susidarytų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių.
5. Iškepusį kepalėlį išimkite iš formos, o kad suminkštėtų pluta – apipurkškite vandeniu. Tuomet apdenkite skepeta ir palikite ataušti.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vakarienei
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Lietuvių