Ingredientai
- Ruginiai miltai 350 g juos galima maišyti su visadaliais
- Mielės 5 g 0,5 pakelio sausų arba 20 g šviežių
- Muskatas 1 žiupsnelis tarkuotas
- Kmynai 5 g 0,5 arbat. š.
- Vanduo 250 ml
Kaip gaminti
1. Dubenyje miltus sumaišykite su sausomis mielėmis ir prieskoniais.
2. Vandenį pašildykite iki 45–50 laipsnių, supilkite ant birių produktų ir išminkykite vientisą tešlą. Svarbu, kad tešla nebūtų per kieta.
3. Jei vartosite šviežias mieles, sutrupinkite jas į dubenį ir ištirpinkite nedideliame kiekyje iki kūno temperatūros pašildyto vandens. Tada supilkite likusį vandenį, su prieskoniais sumaišytus miltus ir išminkykite vientisą tešlą.
4. Dubenį su minkle uždenkite maistine plėvele ir šiltoje vietoje kildykite maždaug valandą.
5. Pakilusią tešlą padėkite ant miltais pabarstyto stalo ir lengvai perminkykite.
6. Padalykite į 18–20 vienodo dydžio gabaliukų, suformuokite iš jų kamuoliukus ir suspauskite paplotėlius.
7. Sudėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pabadykite šakute ir palikite pusvalandžiui, kad dar pakiltų.
8. Paplotėlius kepkite 225 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių, iškepusius gerai atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt, Profesionalių kulinarų receptai
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Kita