Ingredientai
- Kukurūzų miltai 320 g ir dar šiek tiek kekso formai pabarstyti
- Cukrus 240 g
- Pienas 400 ml
- Druska 0,5 arbat. š.
- Aliejus 150 ml neutralaus skonio (naudojau rapsų) arba tirpinto sviesto
- Kiaušiniai 3 vnt. jei maži, tuomet 4
- Kepimo milteliai 1 valg. š.
- Cukraus pudra 1 valg. š. apibarstymui
Kaip gaminti
Šiam keksui ieškokite ne rupių, o kuo geriau sumaltų purių kukurūzų miltų. Juos teks užplikyti karštame piene, taip iškepęs pyragas išliks drėgnas, neturės specifinio kukurūzų skonio. Aš paprastai cukraus kiekį visuose kepiniuose mažinu, tačiau tik ne šiame kekse: cukraus kiekis yra idealus. Tiesa, kepinio tešlą galima gardinti kardamonais, cinamonais, džiovintais vaisiais, o iškeptą pabarstyti cukraus pudra arba palaistyti šokoladiniu glajumi.
Ir dar perspėju, kad į keksą beriamas vienas ŠAUKŠTAS (ne šaukštelis) kepimo miltelių (kai kas gali pagalvoti, kad padariau klaidą)
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso formą patepkite riebalais (tiks aliejus, sviestas) ir pabarstykite kukurūzų miltais. Jei keksą kepate pailgoje formelėje, galite iškloti ją kepimo popieriumi.
2. Į puodą suberkite kukurūzų miltus, cukrų, druską, tada supilkite pieną ir aliejų (arba tirpintą sviestą). Viską išmaišykite ir užkaiskite. Kaitinkite šią masę pamažu, nuolat maišydami (puodo apačia tikrai trauks tešlą, todėl naudokite didelę silikoninę arba medinę mentelę, ir vis pagramdykite puodo dugną maišant). Kaitinkite tol, kol tešla taps tiršta. Nelaukite, kol ji sušoks į gabalą, tačiau bus tokio tirštumo, kaip 40 proc. riebumo kaimiška grietinė, į kurią įstačius šaukštelį, jis stovi.
3. Nukelkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite tiek, kad kai įmušit kiaušinį, jis neiškeptų toje karštoje tešloje. Jei turite rankinį mikserį, toliau tešlą galite maišyti juo, tame pačiame puode. Jei ne – galite tešlą iškrėsti į virtuvinio kombaino indą.
4. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart labai gerai tešlą išsukdami. Pačioje pabaigoje suberkite kepimo miltelius ir dar kartą kuo geriau tešlą išmaišykite.
5. Sukrėskite tešlą į paruoštą kepimo skardą, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite apie 50 min. arba kol kekso viršus patamsės, o vidus bus iškepęs. Išimkite iš orkaitės ir pravėsinkite, tik tada išverskite ant lėkštės ar serviravimo padėklo. Pabarstykite cukraus pudra.