Ingredientai
- Miltai 1 kg
- Mielės 40 g šviežių
- Druska 1 arbat. š.
- Pienas 200 ml
- Cukrus 300 g
- Aliejus 90 g
- Sviestas 125 g minkšto; tinka ir margarinas arba taukai
- Kiaušiniai 6 vnt.
- Vanilė 2 g
- Razinos 1 sauja
- Riešutai 1 sauja
Kaip gaminti
Keletas pastabų prieš pradedant:
- Pageidautina, kad virtuvėje būtų šilta ir mielinė tešla galėtų tarpti kone šiltnamio sąlygomis.
- Apsišarvuokite kantrybe, o užvis geriausia – užmaišę tešlą imkitės kokio kito darbo, būkite užsiėmę ir netrukdykite tešlutei po truputį kildintis. Jei kas dešimt minučių kilosite rankšluostį ir tikrinsite, tešlutė supyks ir bus neskani.
- Kozunakas – saldus pyragas, Velykoms pagal idėją valgomas po 40 dienų griežto pasninko. Tad jei tik turite ir mėgstate, negailėkite pyragui citrinų ir apelsinų žievelių, džiovintų vaisių, smulkinto šokolado, marcipanų ar kitų saldžių skanėstų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia iš mielių, truputį pašildyto pieno ir 250 g miltų užmaišome tešlą, kurią paliekame kildintis 30 min.
2. Kol tešla kyla, gerai išplakame 5 kiaušinius, druską, vanilę ir cukrų, kol pastarasis masėje ištirpsta.
3. Į masę beriame likusius miltus, dedame minkštą sviestą ir pradžioje užmaišytą mielinę tešlą. Viską minkome apie 10–15 min., į tešlą po truputį pildami ir įminkydami šiltą aliejų (jei neturite Savicko raumenų, nevarkite ir tešlą drąsiai minkykite elektriniu plakikliu).
4. Gerai išminkytą vienalytę tešlą dedame į didelį dubenį, apklojame rankšluostėliu, paprašome gražiai kilti ir paliekame kildintis 30–45 min. arba paprasčiau – kol tešla išsipučia dvigubai.
5. Kol tešla kyla, susmulkiname riešutus, karštame vandenyje pamirkome razinas. Iškilusią tešlą dar kartą perminkome ir įminkome paruoštus riešutus bei razinas.
6. Iš nurodytų produktų kiekio tešlos turėtų užtekti dviem vidutinio dydžio kozunakams, taigi iškilusią tešlą dalijame į dvi dalis ir vėl paliekame kilti bent 10 min.
7. Tada prasideda linksmoji dalis ir tam tikra prasme didžioji kozunako paslaptis: pinamas jis iš dviejų tešlinių virvių. Tad kiekvieną iš padalintos tešlos gabaliukų daliname į dar du ir rankomis iškočiojame vienodo ilgio virves. Dedame ją vieną ant kitos (X), viršutinį kairį galiuką per apačią dedame žemyn ir – vuolia! – suformuojame savotišką mazgą, keturių dalių kasą, kurią tereikia supinti iki galo.
8. Supintus kozunakus dedame į aliejumi vos vos pateptas skardeles ir vėl paliekame kildintis 80–90 min.
9. Prieš pat kepant pyragus patepame kiaušinio plakiniu ir negailėdami pabarstome cukrumi.
10. Kepame 180 laipsnių Celsijaus orkaitėje apie 40–45 min.