Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
4 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.7 5 / 10
Jau įvertinote šį receptą

Šalta trinta smidrų ir žiedinių kopūstų sriuba

Trinta sriuba su smidrais
Trinta sriuba su smidrais / Vida Press nuotr.
Skaitysiu vėliau

Kai parduotuvėse ir turgavietėse gausu smidrų, pasiruoškite iš jų lengvos šaltos sriubos, kuriai kreminės tekstūros suteiks žiediniai kopūstai, o papildomo skonio – žolelės. Beje, jei diena vėsesnė, šią sriubą drąsiai galima valgyti ir šiltą!

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Smidrai 24 vnt. nupjautais sumedėjusiais galais ir supjaustyti 2-3 cm gabaliukais
  • Alyvuogių aliejus 4 valg. š.
  • Žiediniai kopūstai 1 vnt. nedidelis, nuplautas ir suskirstytas žiedynais
  • Svogūnai 1 vnt. didelis, nuluptas ir supjautytas kubeliais
  • Česnakai 3 skiltelės nuluptos ir susmulkintos
  • Sultinys 1 l arba vandens
  • Petražolės 1 sauja šviežių, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui)
  • Krapai 1 sauja šviežių, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui)
  • Čiobreliai 1 žiupsnelis šviežių lapelių
  • Druska 0,5 arbat. š. arba pagal skonį
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis arba pagal skonį
  • Citrinos sultys 1 valg. š. gali reikėti ir daugiau
  • Pistacijos 50 g nesūdytų, tik švelniai pakepintų keptuvėje ir stambiai sukapotų; nebūtinai

Kaip gaminti

1. Plačiadugniame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir suberkite svogūnus. Maišydami pakepinkite 2-3 min., kol ims minkštėti, suberkite česnakus, pakepinkite apie minutę, kol pakvips, tačiau neleiskite pradėti svilti.

2. Suberkite į puodą ir smidrus (kelias viršūnėles pasilikite papuošimui) bei žiedinius kopūstus, įpilkite kelis šaukštus vandens, karštį sumažinkite iki minimalaus ir uždengę patroškinkite apie 7-9 min. Tada supilkite sultinį (ar vandenį), pasūdykite, užvirkite ir palikite toliau virti ant silpnos ugnies apie 15 min., kol daržovės bus visiškai minkštos.

3. Nukelkite puodą nuo kaitros, suberkite žoleles, palaikykite uždengę kelias minutes, o tada sutrinkite elektriniu trintuvu, kol gausite skystą kreminę konsistenciją.

4. Jei dar reikia, pasūdykite, įberkite šviežiai maltų pipirų, įpilkite citrinos sulčių, paragaukite, ar nieko netrūksta.

5. Sriubą galite atvėsinti, galite valgyti ir šiltą. Prieš pat patiekiant į dubenėlius įberkite pasiliktų šviežių žolelių, pistacijų ir plonyčiais griežinėliais supjaustytų smirdų viršūnėlių.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.