Ingredientai
- Svogūnai 1 vnt.
- Juodieji pipirai 10 vnt. (žirneliais pagal skonį)
- Druska 1 arbat. š. (pagal skonį)
- Petražolės 1 vnt. (šaknis)
- Kiauliena 4 vnt. (kojos)
- Laurų lapai 1 vnt.
- Jautiena 1500 g (sprandinė arba mentė)
- Morkos 1 vnt. (didelė)
- Česnakai 5 skiltelės
Kaip gaminti
1. Kiaulienos kojas nuplikykite verdančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jis apsemtų mėsą 2–3 cm. Pastatykite ant mažos ugnies ir užvirinkite. Kiaurasamčiu nuimkite putas.
2. Daržoves perpjaukite per pusę ir 5 min. apkepinkite ant sausos ir įkaitusios keptuvės. Dėkite jas į puodą ir virkite kartu su kiaulienos kojomis ant pačios mažiausios ugnies 5 val.
3. Į puodą dėkite jautieną, lauro lapą, juodus pipirus ir druską. Užvirinkite ir virkite dar 1,5–2 val. Iš puodo su kiaurasamčiu išimkite mėsą ir daržoves. Sultinį nukoškite per kelių sluoksnių marlę. Uždenkite dangčiu ir palikite šiltoje vietoje.
4. Jeigu į šaltieną dėsite kiaulienos mėsą, pašalinkite visus kaulus, o pačią mėsą smulkiai supjaustykite. Taip pat supjaustykite jautieną ir susmulkinkite česnakus.
5. Supjaustytą mėsą dėkite į gilesnius indus, užbarstykite česnakus ir atsargiai, maža srove pilkite sultinį, švelniai maišydami šakute. Uždenkite maistine folija ir pastatykite į šaltą vietą.
6. Kai šaltiena sustings (priklausomai nuo indo dydžio, tai trunka apie 3–4 val.), buka peilio dalimi arba šaukštu atsargiai nuimkite į viršų iškilusius riebalus.
7. Apverskite lėkštę su šaltiena ant didesnio indo, uždenkite karštu rankšluosčiu ir supurtykite. Lėkšte turėtų lengvai nusiimti. Supjaustykite šaltieną porcijomis ir pateikite su krienais arba garstyčiomis.
Patarimas: Tai, kaip galutiniame variante atrodys šaltiena, priklauso nuo to, kaip supjaustysite mėsą. Jeigu itin smulkiai (pavyzdžiui per mėsmalę) – šaltiena bus labai „tanki“, beveik nepermatoma. Kulinarai rekomenduoja pjaustyti mėsą 0,5–0,7 cm gabaliukais.