6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.5 5 / 6
Jau įvertinote šį receptą

Sausainiai – saldžios gėlės

Saldi gėlių puokštė
Saldi gėlių puokštė / Astos Černės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Kiekvienų metų birželio 1-ąją dieną pasaulyje yra minima ne tik kalendorinės vasaros pradžia, bet ir Tarptautinė vaikų gynimo diena.

Vaikų gynimo diena buvo įteisinta daugiau nei prieš 60 metų – 1949-aisiais Tarptautinėje moterų federacijos sesijoje, o pirmą kartą paminėta po metų, 1950-aisiais. Ši diena – tai priminimas visuomenei ir pasauliui apie vaikų teises, skatinimas jas gerbti ir saugoti, raginimas užtikrinti vaikams saugią, ramią, laimingą vaikystę. Tarptautinė vaikų gynimo diena dar kartą mus skatina susimąstyti, kad vaikai – maži ir nekalti, negalintys patys kovoti už teisingumą ir savo teises – turi būti ginami nuo smurto, išnaudojimo, neteisingumo, bado, prievartos... Gerbti ir ginti vaikų teises yra mūsų visų pareiga ir atsakomybė; juk kiekvienas vaikas neabejotinai nusipelnė nerūpestingos, lengvos ir laimingos vaikystės.

Taip pat tokios dienos kaip Tarptautinė vaikų gynimo diena mums primena, kaip visgi kartais mažai dėmesio skiriame vaikams. Paskendę darbuose, nuolat skubėdami, planuodami ir stengdamiesi išnaudoti visas dvidešimt keturias paros valandas, kartais trumpam pamirštame, kad visai šalia auga maži žmogučiai, kuriems mūsų dėmesys – pati brangiausia dovana pasaulyje. Birželio 1-ąją skatiname užversti darbo kalendorius ir prisiminti tikrąsias šeimos vertybes, praleisti laiką drauge su mažaisiais. Susiruošti į iškylą gamtoje, važinėti dviračiais, žaisti kamuoliu, o gal kepti sausainius? Net ne paprastus sausainius, o saldžią ir spalvingą sausainių gėlių puokštę!

Saldžiai gėlių puokštei iškepti nereikės nei daug specialių priemonių, nei išskirtinių įgūdžių virtuvėje – neabejojame, kad tokia pramoga patiks tiek mažiems, tiek dideliems. Mielos mamos ir tėčiai, atraskite laiko ir praleiskite jį virtuvėje su savo mažaisiais. Juk tokios kartu su šeima praleistos akimirkos yra pačios gražiausios, linksmiausios ir amžiams lieka ryškiausiuose mūsų prisiminimuose.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Miltai 380 g sausainiams
  • Druska 5 g sausainiams
  • Sviestas 225 g kambario temperatūros - sausainiams
  • Cukrus 200 g sausainiams
  • Kiaušiniai 1 vnt. 1 didelis kiaušinis - sausainiams ir 1 vidutinio dydžio kiaušinio baltymas - glajui
  • Vanilė 1 arbat. š. 1 arbat. š. vanilės ekstrakto arba 2 arbat. š. vanilinio cukraus - sausainiams
  • Citrinos 1 vnt. 1 valg. š. citrinos sulčių - sausainiams ir žiupsnelis citrinos rūgšties ar keli lašai citrinos sulčių - glajui
  • Miltelinis cukrus 250 g glajui
  • Spalvoti arba šokoladiniai pabarstukai, rudasis cukrus, šokoladas, smulkinti riešutai (papuošimui pasirinktinai): 1 sauja

Kaip gaminti

Reikalingos priemonės:

• kepimo popierius,

• kočėlas,

• mediniai pagaliukai,

• sausainio-gėlytės formelė,

• konditerinis maišelis,

• vazelė,

• medžiaginė juostelė.

IŠKEPKITE SAUSAINIUS

1. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Atidėkite į šalį.

2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Plakite apie minutę, kol masė taps vientisa, tačiau neperplakite – išplakus sviestą ir cukrų iki labai purios masės, į tešlą pateks daug oro, dėl ko sausainiai išsipūs ir praras formą.

3. Į sviesto ir cukraus plakinį įmuškite kiaušinį. Plakite lėtai, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir citrinų sultis.

4. Į sviesto plakinį suberkite miltų mišinį. Lėtai plakite elektriniu plaktuvu apie pusę minutės, kol gausite vientisą masę ir ji ims kibti prie plaktuvo antgalių. Neperplakite tešlos – dėl to iškepti sausainiai gali būti kieti.

5. Iš paruoštos tešlos suformuokite rutulį. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite ten apie 30 minučių. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki maždaug 1 cm storio. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bus labai sunku įsmeigti pagaliukus, be to, sausainiai praras savo minkštumą ir purumą. Iš pradžių tešlą kočioti gali būti sunku, tačiau po kelių minučių kambario temperatūroje ji suminkštės ir ims kočiotis sklandžiau. Vis dėl to nelaukite, kol tešla atšils, nes tuomet ji taps lipni ir su ja bus labai sunku dirbti.

6. Iškočiotą tešlą vėl dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite 45 minutes. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, gėlytės formos sausainių formele išspauskite sausainius. Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių, taip pat – vietą pagaliukui įsmeigti.

Astos Černės nuotr. / Iš tešlos išspaudžiami sausainiai
Astos Černės nuotr. / Iš tešlos išspaudžiami sausainiai

7. Kai išspausite visus sausainius, labai atsargiai įsmeikite į juos medinius pagaliukus – stenkitės smeigti į patį sausainio centrą, bet taip, kad pagaliukas nesugadintų sausainio ir neišlįstų į paviršių.

8. Paruoštus sausainius vėl dėkite į šaldytuvą ir palaikykite nuo 30 minučių iki 1 valandos, nes taip sausainiai kepdami geriau išlaikys formą. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170 ˚C temperatūros.

9. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min., kol kraštai taps aukso spalvos. Kepimo laikas priklauso nuo sausainių dydžio ir individualių orkaitės savybių, todėl nuolat stebėkite kepančius sausainius ir neperkepkite.

10. Leiskite sausainiams šiek tiek atvėsti, kol sutvirtės (kol karšti, šie sausainiai dar bus minkšti, todėl geriau  nejudinkite jų), tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

DEKORUOKITE SAUSAINIUS

1. Paruoškite glajų, reikalingą sausainiams dekoruoti. Dubenyje šakute lengvai suplakite kiaušinio baltymą. Tuomet po kelis šaukštus berkite miltelinį cukrų, toliau plakdami ir nuolat stebėdami konsistenciją. Glajus neturi būti per skystas ar per tirštas, nes dekoruoti sausainius bus sunku, o galutinis rezultatas nebus toks gražus, kokio norisi.

2. Siekiant paruošti idealios konsistencijos glajų, galima naudoti „10 sekundžių taisyklę“. Paruošto glajaus paviršių perbraukite aštriu peiliu (padarykite poros centimetrų įpjovą) ir pradėkite skaičiuoti iki dešimties:

• jeigu įpjova tampa nematoma greičiau nei suskaičiuojate iki dešimt, glajus yra per skystas – įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus;

• jeigu įpjova, suskaičiavus iki dešimties, dar matoma, glajus yra per tirštas – prireiks dar trupučio kiaušinio baltymo;

• jeigu įpjova išnyksta tuo momentu, kai suskaičiuojate iki dešimties – jūsų paruoštas glajus yra idealios konsistencijos.

3. Paruoštą glajų supilkite į konditerinį maišelį su pačiu mažiausiu apvaliu antgaliu. Dekoruokite sausainius. Iš karto, kol glaistas dar neišdžiuvęs, apibarstykite spalvotais arba šokoladiniais pabarstukais, ruduoju cukrumi ar kitokiais norimais priedais.

Astos Černės nuotr. / Sausainių dekoravimas
Astos Černės nuotr. / Sausainių dekoravimas

4. Palikite pastovėti mažiausiai valandą, kol glaistas visiškai išdžius ir sutvirtės.

PARUOŠKITE SALDŽIĄ GĖLIŲ PUOKŠTĘ

Sausainius gėlytes „sumerkite“ į gražią vazelę. Vazelę apriškite medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Džiaukitės savo kūriniu ir laiku, kūrį praleidote visi kartu!

Astos Černės nuotr. / Saldi gėlių puokštė
Astos Černės nuotr. / Saldi gėlių puokštė

Tekstas Astos Černės

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.