Ingredientai
- Miltai 380 g sausainiams
- Druska 5 g sausainiams
- Sviestas 225 g kambario temperatūros - sausainiams
- Cukrus 200 g sausainiams
- Kiaušiniai 1 vnt. 1 didelis kiaušinis - sausainiams ir 1 vidutinio dydžio kiaušinio baltymas - glajui
- Vanilė 1 arbat. š. 1 arbat. š. vanilės ekstrakto arba 2 arbat. š. vanilinio cukraus - sausainiams
- Citrinos 1 vnt. 1 valg. š. citrinos sulčių - sausainiams ir žiupsnelis citrinos rūgšties ar keli lašai citrinos sulčių - glajui
- Miltelinis cukrus 250 g glajui
- Spalvoti arba šokoladiniai pabarstukai, rudasis cukrus, šokoladas, smulkinti riešutai (papuošimui pasirinktinai): 1 sauja
Kaip gaminti
Reikalingos priemonės:
• kepimo popierius,
• kočėlas,
• mediniai pagaliukai,
• sausainio-gėlytės formelė,
• konditerinis maišelis,
• vazelė,
• medžiaginė juostelė.
IŠKEPKITE SAUSAINIUS
1. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Atidėkite į šalį.
2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Plakite apie minutę, kol masė taps vientisa, tačiau neperplakite – išplakus sviestą ir cukrų iki labai purios masės, į tešlą pateks daug oro, dėl ko sausainiai išsipūs ir praras formą.
3. Į sviesto ir cukraus plakinį įmuškite kiaušinį. Plakite lėtai, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir citrinų sultis.
4. Į sviesto plakinį suberkite miltų mišinį. Lėtai plakite elektriniu plaktuvu apie pusę minutės, kol gausite vientisą masę ir ji ims kibti prie plaktuvo antgalių. Neperplakite tešlos – dėl to iškepti sausainiai gali būti kieti.
5. Iš paruoštos tešlos suformuokite rutulį. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite ten apie 30 minučių. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki maždaug 1 cm storio. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bus labai sunku įsmeigti pagaliukus, be to, sausainiai praras savo minkštumą ir purumą. Iš pradžių tešlą kočioti gali būti sunku, tačiau po kelių minučių kambario temperatūroje ji suminkštės ir ims kočiotis sklandžiau. Vis dėl to nelaukite, kol tešla atšils, nes tuomet ji taps lipni ir su ja bus labai sunku dirbti.
6. Iškočiotą tešlą vėl dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite 45 minutes. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, gėlytės formos sausainių formele išspauskite sausainius. Sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių, taip pat – vietą pagaliukui įsmeigti.
Astos Černės nuotr. / Iš tešlos išspaudžiami sausainiai |
7. Kai išspausite visus sausainius, labai atsargiai įsmeikite į juos medinius pagaliukus – stenkitės smeigti į patį sausainio centrą, bet taip, kad pagaliukas nesugadintų sausainio ir neišlįstų į paviršių.
8. Paruoštus sausainius vėl dėkite į šaldytuvą ir palaikykite nuo 30 minučių iki 1 valandos, nes taip sausainiai kepdami geriau išlaikys formą. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170 ˚C temperatūros.
9. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min., kol kraštai taps aukso spalvos. Kepimo laikas priklauso nuo sausainių dydžio ir individualių orkaitės savybių, todėl nuolat stebėkite kepančius sausainius ir neperkepkite.
10. Leiskite sausainiams šiek tiek atvėsti, kol sutvirtės (kol karšti, šie sausainiai dar bus minkšti, todėl geriau nejudinkite jų), tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
DEKORUOKITE SAUSAINIUS
1. Paruoškite glajų, reikalingą sausainiams dekoruoti. Dubenyje šakute lengvai suplakite kiaušinio baltymą. Tuomet po kelis šaukštus berkite miltelinį cukrų, toliau plakdami ir nuolat stebėdami konsistenciją. Glajus neturi būti per skystas ar per tirštas, nes dekoruoti sausainius bus sunku, o galutinis rezultatas nebus toks gražus, kokio norisi.
2. Siekiant paruošti idealios konsistencijos glajų, galima naudoti „10 sekundžių taisyklę“. Paruošto glajaus paviršių perbraukite aštriu peiliu (padarykite poros centimetrų įpjovą) ir pradėkite skaičiuoti iki dešimties:
• jeigu įpjova tampa nematoma greičiau nei suskaičiuojate iki dešimt, glajus yra per skystas – įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus;
• jeigu įpjova, suskaičiavus iki dešimties, dar matoma, glajus yra per tirštas – prireiks dar trupučio kiaušinio baltymo;
• jeigu įpjova išnyksta tuo momentu, kai suskaičiuojate iki dešimties – jūsų paruoštas glajus yra idealios konsistencijos.
3. Paruoštą glajų supilkite į konditerinį maišelį su pačiu mažiausiu apvaliu antgaliu. Dekoruokite sausainius. Iš karto, kol glaistas dar neišdžiuvęs, apibarstykite spalvotais arba šokoladiniais pabarstukais, ruduoju cukrumi ar kitokiais norimais priedais.
Astos Černės nuotr. / Sausainių dekoravimas |
4. Palikite pastovėti mažiausiai valandą, kol glaistas visiškai išdžius ir sutvirtės.
PARUOŠKITE SALDŽIĄ GĖLIŲ PUOKŠTĘ
Sausainius gėlytes „sumerkite“ į gražią vazelę. Vazelę apriškite medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Džiaukitės savo kūriniu ir laiku, kūrį praleidote visi kartu!
Astos Černės nuotr. / Saldi gėlių puokštė |
Tekstas Astos Černės