Ingredientai
- Miltai 140 g
- Druska 1 žiupsnelis
- Aguonos 3 valg. š.
- Sviestas 160 g 110 g tešlai ir 50 g (tirpinto) kremui
- Cukrus 50 g
- Kiaušiniai 3 vnt. didelio kiaušinio trynys – tešlai ir 2 kiaušiniai – kremui
- Vanilė 1 arbat. š. vanilės ekstraktas
- Citrinos 3 vnt. tešlai – citrinos tarkuota žievelė; kremui – 2 citrinų sultys ir nutarkuotos žievelės
- Miltelinis cukrus 100 g
Kaip gaminti
- PASIRUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ. Į prikaistuvį supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotas jų žieveles, miltelinį cukrų, supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įmuškite du kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
- Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydamos, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
- Masei sutirštėjus, išjunkite ugnį. Paruoštą citrinų kremą supilkite į stiklainėlį ir atvėsinkite. Uždenkite sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve.
- IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir aguonas. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmaišykite kiaušinio trynį, vanilės ekstraktą ir nutarkuotas citrinų žieveles.
- Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais maišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite!
- Imkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų formuokite gražius apvalius kamuolėlius. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami apie 5 cm tarpus. Šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu kiekvieno rutuliuko viduje įspauskite po gilią duobutę.
- Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol sausainiai taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės, dar kartą iškepusias duobutes paspauskite šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu, Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
- Imkito po šaukštelį šalto citrinų kremo ir užpildykite juo sausainių duobutes. Patiekite. Skanaus!