Ingredientai
- Miltai 80 g šviesių speltų; sausainiams
- Sviestas 90 g sausainiams
- Krakmolas 35 g sausainiams
- Kardamonas 6 vnt. žalieji; sausainiams
- Cukrus 35 g šviesaus muskovado; sausainiams
- Maskarponės sūris 100 g kremui
- Jogurtas 50 g graikiško; kremui
- Apelsinai 1 vnt. kremui
- Klevų sirupas 1 arbat. š. kremui
- Figos 3 vnt. šviežios; vaisiams
- Vynuogės 1 vnt. nedidelė kekė tamsių muskatinių be kauliukų; vaisiams
- Gervuogės 150 g vaisiams
Kaip gaminti
1. Elektriniu maišytuvu išplakame minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi.
2. Iš kardamonų išimame sėklas ir grūstuvėje susmulkiname iki miltelių.
3. Į dubenį su sviestu beriame miltus, krakmolą ir kardamonus. Pirmiausia išmaišome šaukštu, o tada jau elektriniu maišytuvu. Sustojame kai gausime mažus trupinius.
4. Tešlą verčiame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis suformuojame cilindrą. Apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai valandai.
5. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C, kepimo funkcija – su ventiliatoriumi.
6. Išimame tešlą, supjaustome 5 mm storio griežinėliais ir dedame juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Tarp sausainių svarbu palikti 2 cm tarpus.
7. Kepame 13-15 minučių. Iškepus leidžiame atvėsti.
8. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C, kepimo funkcija – su ventiliatoriumi.
9. Figas supjaustome į keturias dalis. Dedame į dubenį kartu su vynuogėmis ir gervuogėmis.
10. Dedame cukrų ir išspaudžiame sultis iš 1/4 apelsino. Viską gerai išmaišome ir paliekame marinuotis 20 minučių.
11. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 20 minučių.
12. Smulkia tarka nutarkuojame apelsino žievelę.
13. Maskarponę sumaišome su jogurtu, apelsino žievele ir klevų sirupu. Svarbu gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų.
14. Smulkiai supjaustome pistacijas.
15. Kremą dedame į lėkštę ar mažą dubenėlį kartu su smulkintomis pistacijomis, keptomis figomis, vynuogėmis ir gervuogėmis. Valgome su sausainiais.