Ingredientai
- Miltai 140 g
- Kepimo milteliai 1 arbat. š.
- Soda 6 g 1/2 arbat. š.
- Druska 5 g
- Sviestas 35 g šaltas
- Česnakai 2 skiltelės 2 didelės arba 3 mažesnės smulkiai sukapotos skiltelės
- Raudonėliai 1 valg. š. į tešlą ir viršui pabarstyti
- Bazilikai 5 g 1/2 arbat. š. džiovintų
- Juodieji pipirai 3 g 1/4 arbat. š. maltų
- Sūris 90 g tarkuotas fermentinis
- Pasukos 70 ml šaltos
- Kiaušiniai 1 vnt. nedidelis
- Pienas 1 valg. š.
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Paruoškite tešlą. Iš pradžių į dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberkite kubeliais supjaustytą labai šaltą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai ir neliks sausų miltų.
3. Suberkite į dubenį smulkiai kapotą česnaką, džiovintus raudonėlius, bazilikus, juoduosius pipirus ir tarkuotą fermentinį sūrį. Viską gerai sumaišykite.
4. Į dubenį supilkite pasukas ir išmaišykite masę. Išmaišę, lengvai paminkykite tešlą rankomis – ji turi būti minkšta, tačiau ne pernelyg lipni. Jeigu matote, kad masė per sausa, įpilkite dar šiek tiek pasukų. Pilkite po šaukštą, kol gausite reikiamą konsistenciją. Neperminkykite tešlos, nes iškeptos pusryčių bandelės nebus purios ir kietos. Iš išminkytos tešlos suformuokite apvalų minkštą rutulį.
5. Švarų lygų paviršių lengvai pabarstykite miltais. Perkelkite išminkytos tešlos rutulį ant šio paviršiaus. Iškočiokite tešlą į 2–2,5 cm počio apskritimą. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bandelės neiškils ir nebus purios.
6. Pasiruoškite metalinę apvalią sausainių formelę. Beje, galite naudoti ir stiklinę ar puodelį, tačiau kepant scones, labai svarbus jų išpjovimas iš iškočiotos tešlos: geriausia tai daryti aštria formele. Išpjaudami bandelę iš tešlos, nesukiokite formelės – tiesiog išspauskite vienu tiksliu judesiu.
7. Išpjautas bandeles perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų maždaug 5 cm tarpus. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu pienu ir aptepkite šiuo plakiniu visų bandelių viršų. Apibarstykite džiovintais raudonėliais.
8. Skardą su paruoštomis bandelėmis dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 minučių, kol bandelės įgaus aukso atspalvį. Iškepus, išimkite ant grotelių ir palaukite kelias minutes. Tuomet dar šiltas tiekite į pusryčių stalą. Valgykite su sviestu, kumpiu, daržovėmis ar tiesiog be jokių priedų su puodeliu arbatos.
Bandeles kepė, ragavo ir aprašė Asta Černė.
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: pusryčių bandelės „scones“ (Škotija)
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: JI24.lt
- Ketinu ruošti specialiai: Pusryčiams, Vaikams
- Noriu patiekalo: Užkandžiai
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Škotų