Ingredientai
- Sausainiai 250 g šokoladinių; pagrindui
- Sviestas 170 g 120 g pagrindui ir 50 g karameliniam kremui
- Cukrus 530 g 300 g karameliniam kremui ir 230 g bezė kremui
- Vanduo 1 st. karameliniam kremui
- Grietinėlė 120 g 36 proc. riebumo; karameliniam kremui
- Druska 1 arbat. š. karameliniam kremui
- Kiaušinio baltymas 4 vnt. bezė kremui
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š. bezė kremui
- Citrinų rūgštis 1 arbat. š. bezė kremui
Kaip gaminti
1. Paruošti pagrindą: sausainius susmulkinti elektriniu trintuvu arba sumalti mėsmale. Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su susmulkintais sausainiais. 24 cm skersmens kepimo formą iškloti paruošta sausainių mase, gerai suspausti. Dėti į šaldytuvą 20 minučių.
2. Pagaminti karamelinį kremą: storasieniame puode sumaišyti cukrų ir vandenį, užvirinti ir nemaišant virti, kol masė sutirštės ir įgaus karamelei būdingą spalvą. Karamelės tinkamumą galima patikrinti: jos lašas, įlašintas į šaltą vandenį ir išimtas iš jo, turi būti minkštas, bet neprarasti savo formos. Karamelę nuimti nuo kaitros ir lėtai supilti karštą grietinėlę (masė gali putoti). Gautą karamelę virti 1–2 minutes. Tada puodą nukaisti, sudėti sviestą ir įberti druskos. Viską išmaišyti ir leisti atvėsti kambario temperatūroje.
3. Paruošti bezė kremą: plaktuvu lengvai suplakti kiaušinių baltymus, suberti cukrų, vanilinį cukrų ir citrinų rūgštį. Dėti ant garų vonelės (vanduo jau turi virti) ir plakti plaktuvu 10–15 minučių. Masė turėtų būti balta ir puri. Kai ji pradės kilti plaktuvo mentėmis, nuimti nuo garų vonelės ir plakti dar 3–4 minutes. Leisti atvėsti.
4. Suformuoti pyragą: ant sausainių masės užpilti karamelę, atvėsinti šaldytuve ir papuošti bezė kremu. Viršų galima pabarstyti tarkuotu šokoladu.