Ingredientai
- Juodasis šokoladas 70 g ne mažiau kaip 60 proc. kakavos
- Sviestas 70 g ir dar šiek tiek indelių patepimui prieš kepant
- Cukraus pudra 75 g ir dar šiek tiek apibarstymui (nebūtina)
- Miltai 33 g
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Kiaušinių tryniai 1 vnt.
- Brendis 1 arbat. š. nebūtina
- Vanilės ekstraktas 0,5 arbat. š. nebūtina
- Braškės 1 sauja arba kitų uogų; dekorui (nebūtina)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 230C laipsnių temperatūros.
2. Garuose (uždėję ant puodo su verdančiu vandeniu dubenėlį, kurio dugnas nesiektų vandens) ar mikrobangų krosnelėje (trumpais intervalais, kad nesudegtų) ištirpinkite šokoladą su sviestu (tame pačiame dubenyje).
3. Vidutinio dydžio dubenyje išplakite kiaušinius (2 visus ir vieno tik trynį). Įdėkite cukraus pudrą ir viską vėl gerai išsukite. Sudėkite miltus, darsyk gerai išsukite.
4. Galiausiai pilkite tirpintą šokoladą su sviestu ir, jei norite, šiek tiek vanilės bei likerio ar brendžio (pasirinktinai). Vėl viską gerai išsukite.
5. Kepimo formeles ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais (kad pyragėlius būtų lengva išimti), ant dugno tieskite kepimo popieriaus apskritimą (pagal formelės dydį).
6. Pilkite tešlą į formeles ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 10–15min., priklausomai nuo formelės dydžio. Kaip atpažinti, kada jau laikas išimti? Pyragėlio kraštai turi būti sustandėję, tačiau vidurys dar virpantis, minkštas. Kad šį desertą paruoštumėte reikiamos konsistencijos, svarbi kiekviena minutė, todėl įdėmiai stebėkite, nes, pakepus per ilgai, gausite paprastą šokoladinį pyragėlį, be jokio skysto vidaus, kuris ir sudaro didžiąją „Lava Cake“ žavesio dalį.
7. Iškepus pyragėliams, išimkite juos iš orkaitės, neaštriu peiliu švelniai atskirkite pyragėlio kraštus nuo kepimo formelės, uždėkite ant viršaus lėkštutę ir apverskite aukštyn kojomis. Atsargiai nuimkite kepimo formelę, apibarstykite cukraus pudra, jei norite, dekoruokite šviežiom uogom (puikiai tinka ir mėtos lapeliai), vaniliniais ledais ar šlakeliu tiršto likerio. Skanaukite!