Ingredientai
- Lazdynų riešutai 250 g
- Juodasis šokoladas 150 g
- Šokoladas 150 g pieninis
- Miltelinis cukrus 40 g 1/3 puodelio
- Kakava 1 valg. š.
- Aliejus 2 valg. š. lazdynų riešutų
- Vanilė 1 arbat. š. ekstraktas
- Druska 2 g 1/2 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Lazdynų riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min., kol riešutai taps tamsiai rudos spalvos, o jų odelės atšoks. Kepimo laikas priklauso ir nuo jūsų orkaitės, todėl atidžiai stebėkite kepančius lazdynų riešutus, kad šie neperkeptų ir nesudegtų. Riešutams tinkamai apskrudus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti – tiek, kad galėtumėte riešutus laikyti delnuose.
2. Riešutams šiek tiek atvėsus, patrinkite juos tarp delnų ir nuimkite odeles. Visiškai atvėsinkite riešutus.
3. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
♦ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens. Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat maišykite dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Neperkaitinkite jo ir neleiskite jam užvirti.
♦ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai matote, kad šokoladas beveik ištirpo, intensyviai maišykite, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
Palikite šokoladą šiek tiek atvėsti.
4. Sudėkite riešutus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite juos nuo 2–5 min., kol riešutai išskirs aliejų ir pavirs į vientisą masę.
5. Suberkite į smulkintuvą miltelinį cukrų, kakavą, lazdynų riešutų aliejų, vanilės ekstraktą ir druską. Vėl įjunkite smulkintuvą ir smulkinkite, kol gausite vientisą masę. Supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos kremo.
6. Jeigu matote, kad paruoštoje masėje liko šiek tiek riešutų gabalėlių, perkoškite ją per sietelį ir pašalinkite juos. Paruoštas šokoladinis lazdynų riešutų kremas bus gana skystas, tačiau nesijaudinkite dėl to – vėsdamas kremas sutirštės. Jeigu iš pradžių kremas yra tirštokas, įmaišykite dar šiek tiek lazdynų riešutų aliejaus.
7. Paruoštą šokoladinį lazdynų riešutų kremą perpilkite į dailų 375 ml talpos stiklainėlį ar sandariai užsidarantį indelį. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet uždenkite. Laikyti galite kambario temperatūroje arba šaldytuve iki 2-3 savaičių, tačiau jeigu laikote šaldytuve, prieš patiekdami išimkite iš jo anksčiau ir palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Iš šio kiekio paruošite 375 ml šokoladinio lazdynų riešutų kremo.
Dekoravimas. Stiklainėlį papuoškite gražia medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Kaspinėliu prie stiklainėlio pririškite ir šaukštelį. Ant dangtelio dvipuse lipnia juostele priklijuokite paruoštą etiketę (galite atsispausdinti).
Plačiau skaitykite:MAMOS DIENA: saldžios dovanos Mamai