Ingredientai
- Sviestas 150 g
- Juodasis šokoladas 100 g
- Cukrus 50 g
- Rudasis cukrus 150 g
- Kakava 45 g ir 1/3 puodelio - glaistui
- Likeris 200 ml kreminis likeris: 160 ml tešlai ir 2–3 valg. š. glaistui
- Miltai 180 g
- Kepimo milteliai 2 arbat. š.
- Druska 1 arbat. š.
- Vanilinis cukrus 1 arbat. š.
- Kiaušiniai 4 vnt. vidutinio dydžio
- Graikiniai riešutai 80 g
- Miltelinis cukrus 1 st. 1 puodelis - glaistui
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens apvalaus kepimo indo dugną ir sieneles.
2. Į prikaistuvį sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, smulkintą šokoladą, suberkite cukrų, rudąjį cukrų ir kakavos miltelius, supilkite likerį. Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol šokoladas ištirps. Tuomet šluotele gerai sumaišykite iki vientisos masės. Nuimkite prikaistuvį su produktais nuo ugnies ir leiskite kelias minutes atvėsti.
3. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų. Atidėkite į šalį.
4. Į atvėsusią šokolado masę įmuškite kiaušinius ir išplakite iki vientisos masės. Plakinį supilkite į miltų mišinį ir maišykite, kol neliks gumulėlių. Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir įmaišykite į tešlą.
5. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ir išlyginkite paviršių. Kepkite iki reikiamos temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes. Ar pyragas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkišus ir ištraukus jį iš kepinio centro, pagaliukas turi būti beveik švarus, tik su keletą tešlos gabalėlių (šis pyragas turi būti drėgnas, panašus į brownie, todėl svarbu neperkepti jo – nelaukite, kol pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, bus visiškai švarus).
6. Išimkite pyragą iš orkaitės ir apie 10 min. leiskite atvėsti. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir palikite, kol visiškai atvės.
7. Paruoškite glaistą pyrago aptepimti. Sumaišykite miltelinį cukrų, kakavos miltelius ir kreminį likerį iki vientisos masės. Jeigu glaistas per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus (jei norite saldesnio glaisto) ar kakavos (jei norite kartesnio glaisto). Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite šaukštelį pieno.
8. Aptepkite paruoštu glaistu atvėsusio pyrago viršų ir apibarstykite kakavos milteliiais. Leiskite šiek tiek sustingti. Patiekite.
P. S. Jei pyragą planuojate patiekti vaikams ir nenorite naudoti likerio, galite pakeisti jį grietinėle.
Plačiau skaitykite: „RUOŠIAME SAVAITGALIO DESERTĄ: 10 šokoladinių pyragų“