Ingredientai
- Miltai 300 g
- Pienas 300 ml 100 ml tešlai, 150 ml įdarui ir truputis aptepimui
- Mielės 20 g
- Druska 1 žiupsnelis
- Cukrus 130 g 50 g tešlai ir 80 g įdarui
- Kiaušiniai 2 vnt. po 1 vnt. tešlai ir aptepti
- Sviestas 40 g
- Romas 1 valg. š. 1 valg. š. tešlai ir 20 ml įdarui
- Aguonos 200 g maltos
- Medus 1 valg. š.
- Razinos 40 g
- Citrinos 1 vnt. truputis citrinos žievelės
- Cinamonas 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Dubenyje į sijotų miltų duobutę supilkite šiltame piene ištirpintas mieles. Šaukštu užkabindami šiek tiek miltų, maišykite, kol susidarys tirštoka masė. Nestorai užberkite tais pačiais miltais ir, uždengę drobe, 15 min. laikykite šiltai.
- Išlydykite sviestą. Jis turi būti ne karštas, o drungnas. Į tešlą suberkite druską, cukrų, įmuškite kiaušinį ir, po truputį maišydamos, pilkite sviestą, romą. Viską gerai sukite, kol susidarys vienalytė glotni masė, nelimpanti prie dubens. Jei ji atrodo per skysta, įberkite dar miltų, tačiau tešla turi būti minkšta.
- Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Užklokite maistine plėvele ir 30 min. palikite.
- Per tą laiką paruoškite įdarą. Užvirkite pieną su cukrumi ir medumi, supilkite aguonas ir dar truputį pavirkite. Nukaiskite, įmaišykite razinų, citrinos žievelės, cinamono ir, jei pageidaujate, romo.
- Miltuotomis rankomis imkite tešlos gabalą, pabarstykite miltų ir iškočiokite ne itin ploną lakštą. Tolygiai užtepkite aguonų įdarą. Vieną pusę tešlos sukite maždaug iki vidurio, o kitą pusę, kol jos susitiks. Užlenkite galus ir apvertusios dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Palikite dar 20 min. pakilti šiltoje vietoje. Patepkite kiaušiniu, išplaktu su pienu, išilgai šakute pabadykite 6 kartus, kad štrudelis „kvėpuotų“, ir maždaug 30 min. kepkite 170 °C orkaitėje.
Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė
Kategorijos
- Ieškau idėjų iš: Skaitytojų receptai
- Konkursai: Šventinis patiekalas, kuriuo didžiuojasi mūsų šeima
- Noriu patiekalo: Kepiniai
- Rengiu šventę: Kalėdos
- Renkuosi pasaulio virtuvę: Austrų