Ingredientai
- Cukrus 300 g
- Sviestas 115 g
- Grietinėlė 190 ml riebi
- Vanilė 20 ml vanilės ekstraktas
- Druska 1 žiupsnelis dosnus žiupsnis jūros druskos
Kaip gaminti
- Cukrų tolygiu sluoksniu suberkite į didelį storadugnį prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Pradėkite lėtai maišyti silikonine mentele ar mediniu šaukštu – maišyti pradėkite nuo kraštų, link prikaistuvio centro, lengvais judesiais. Maišykite lėtai. Kai cukrus ištirps, kaitinkite toliau, vis lengvai pamaišydami, kol karamelės spalva stipriai patamsės iki tamsiai gintarinės ir pradės jaustis dūmų kvapas. Vos pajutę šį kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir nedelsiant nuimkite prikaistuvį nuo ugnies.
- Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps. Maišykite atsargiai, nes karamelė ims stipriai burbuliuoti, kai sudėsite sviestą.
- Kai sviestas ištirps, ateis metas lėtai, plona srovele ir nuolat maišant supilti grietinėlę. Būkite itin atsargūs – karamelė vėl pradės putoti ir burbuliuoti, todėl saugokite savo rankas bei veidą!
- Jei supylus grietinėlę karamelė ėmė stingti, dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, pakaitinkite, kol gausite vientisą masę.
- Įmaišykite vanilę ir dosnų žiupsnį druskos.
- Leiskite karamelei atvėsti prikaistuvyje apie 10-15 minučių. Tuomet supilstykite į stiklainėlius. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, stiklainėlius sandariai uždarykite ir dėkite į šaldytuvą. Šaldytuve karamelę laikyti galite 2-3 savaites. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, išimkite ją ir palaikykite valandėlę kambario temperatūroje arba pašildykite, sudėję į prikaistuvį.