Ingredientai
- Sviestas 35 g papločiui
- Sausainiai 85 g trupinių - papločiui
- Varškės sūris 600 g įdarui
- Kiaušiniai 5 vnt. įdarui
- Miltelinis cukrus 200 g 175 g - įdarui ir 25 g - padažui
- Krakmolas 3 valg. š. įdarui
- Citrinos 1 vnt. 1,5 arbat. š. žievelių ir 1 arbat. š. sulčių - įdarui, bei pusės arbat. š. žievelių - padažui
- Vanilė 1 arbat. š. 3 lašai vanilės ekstrakto - įdarui
- Varškė 200 g 150 g tepama pvz. "Rytas" - įdarui ir 50 g - kremui
- Braškės 225 g padažui
- Grietinėlė 50 ml plakama - kremui
- Cukrus 3 valg. š. kremui
Kaip gaminti
1. Apskritą 20 cm skersmens atsegamą skardą išklokite kepimo popieriumi. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su sausainių trupiniais. Masę sudėkite į skardą, tolygiai paskirstykite ir 10 minučių kepkite 180 laipsnių orkaitėje.
2. Įdarui varškės sūrį du kartus sumalkite mėsmale. Kiaušinius išplakite su milteliniu cukrumi, krakmolu, citrinų žievelėmis, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis. Įmaišykite sumaltą varškės sūrį, tepamąją varškę (įdaras turi išeiti vienalytis ir gana skystas). Masę supilkite ant apkepusio papločio skardoje, supurtykite, kad tolygiai pasiskirstytų, susidariusius oro burbuliukus suspauskite šaukšteliu. Kepkite 240 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, karštį sumažinus iki 110 laipsnių – dar 25 minutes. Orkaitę išjunkite, pyragą joje palikite pusę valandos (durelių neatidarykite). Tada atsargiai atsekite skardos šonus, bet jų nenuimkite, jei pyrago kraštai prilipę, atskirkite peiliu, ir palikite formoje tol, kol pyragas visiškai atvės.
3. Miltelinį cukrų suberkite į mažą puodą, užpilkite 3 šaukštais vandens. Užvirkite ir ant mažos ugnies maišant virkite porą minučių, kol pasidarys tirštas sirupas. Suberkite perpjautas braškes, atsargiai maišydami virkite dar apie minutę. Įmaišykite citrinų žieveles ir padažą palikite atvėsti. Kremui grietinėlę išplakite su cukrumi ir sumaišykite su tepamąja varške.
4. Kremu aptepkite atvėsusio pyrago viršų (galima – ir šonus, taip pat juos galima apibarstyti sausainių trupiniais). Pyragą dėkite į šaldytuvą ir laikykite per naktį. Išimkite likus valandai, kai bus patiektas. Supjaustykite ir patiekite užpylus uogų padažo.
Gamybos trukmė, be stanginimo laiko.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“