Ingredientai
- Sviestas 245 g 120 g šokoladiniam keksui, 75 g vaniliniam keksui (abiems kambario temperatūros) ir 50 g šokoladiniam glaistui
- Juodasis šokoladas 75 g ne mažiau kaip 60 proc. kakavos; šokoladiniam glaistui
- Cukrus 275 g 175 g šokoladiniam keksui ir 100 g vaniliniam keksui
- Kiaušiniai 4 vnt. 1 šokoladiniam keksui ir 3 vaniliniam keksui
- Rudasis cukrus 190 g šokoladiniam keksui
- Pasukos 225 ml šokoladiniam keksui
- Miltai 395 g 195 g šokoladiniam keksui ir 200 g vaniliniam keksui
- Kakava 60 g geros kokybės; šokoladiniam keksui
- Kepimo milteliai 2 arbat. š. 0,5 šokoladiniam keksui ir 1,5 vaniliniam keksui
- Soda 0,25 arbat. š. šokoladiniam keksui
- Druska 0,5 arbat. š. perpus abiems keksams
- Migdolų miltai 50 g
Kaip gaminti
Šokoladinis keksas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 165C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek kakavos milteliais pabarstykite pailgą pyrago formą.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.
3. Kitame dubenyje, elektriniu plaktuvu keletą minučių plakite sviestą, kol šis pabals ir taps purus. Suberkite cukrų ir dar plakite apie 3 min. Įmuškite kiaušinį ir išpalkite. Supilkite pasukas ir gerai išmaišykite.
4. Suberkite miltų mišinį į tešlą ir išmaišyikite. Stenkitės nepermaišyti tešlos.
5. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų.
6. Palikite pyragą pravėsti kepimo formoje 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.
7. Šis keksas jau pagamintas ir yra labai skanus. Galite jau juo mėgautis. Bet jei bandysite kepti tokį įkeptą keksą kekse, kaip aš kepiau, tuomet supjaustykite jį riekėmis. Iš kiekvienos riekės išpjaukite norimą formą. Tam galite naudoti sausainių formeles. Aš Gediminaičių Stulpus pjausčiau iš kartono pasigaminusi trafaretą. Taigi iš visų kekso riekių išpjaukite vienodas figūras.
Pasigaminkite vanilinio kekso tešlą (receptas žemiau). Į pasiruoštą kepimo formą įdėkite didelį šaukštą tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Ant tešlos, lygia eile išdėliokite iš šokoladinio kekso išpjautas figūras. Atsargiai, stengdamiesi neišvartyti šokoladinio kekso figūrų, sudėkite vanilinio kekso tešlą ant viršaus.
Kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.
Pasigaminkite šokoladinio glaisto (receptas žemiau) ir užliekite juo pyragą.
Vanilinis keksas
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek miltais pabarstykite pailgą pyrago formą.
2. Dubenyje sumaišyikite miltus, kepimo miltelius, druską ir maltus migdolus.
3. Kitame dubenyje išplakite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius kas kartą gerai išmaišydami. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Galiausiai suberkite miltų mišinį ir gerai išmaišykite.
4. Dabar jau galite kepti keksą. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10 – 15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite. Arba tešlą panaudokite įkeptam keksui gaminti.
Šokoladinis glaistas
Šokoladą sukapokite smulkiais gabalėliais, sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir viską sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Kaitindami ant labai mažos kaitros išlydykite šokoladą su sviestu ir gerai išmaišyikite kol taps vientisa. Palikite glaistą atvėsti iki kambario temperatūros ir po to juo apliekite pyragą.