„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.7 5 / 3
Jau įvertinote šį receptą

Šventinis keksas su Gediminaičių stulpais

Keksas su Gediminaičių stulpais
Keksas su Gediminaičių stulpais / Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr.
Skaitysiu vėliau

Šio kepinio idėjos autorė – Justina Ramanauskienė, išleidusi pasakiškų kepinių receptų knygą „Tortų knyga“. Pasigėrėkite ir išbandykite! Keksui pagaminti reikia dviejų – šokoladinio ir vanilinio kekso receptų. Pirmiausia reikia iškepti šokoladinį keksą ir iš jo išpjausčius norimas figūras, gaminti vanilinį keksą.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

  • Sviestas 245 g 120 g šokoladiniam keksui, 75 g vaniliniam keksui (abiems kambario temperatūros) ir 50 g šokoladiniam glaistui
  • Juodasis šokoladas 75 g ne mažiau kaip 60 proc. kakavos; šokoladiniam glaistui
  • Cukrus 275 g 175 g šokoladiniam keksui ir 100 g vaniliniam keksui
  • Kiaušiniai 4 vnt. 1 šokoladiniam keksui ir 3 vaniliniam keksui
  • Rudasis cukrus 190 g šokoladiniam keksui
  • Pasukos 225 ml šokoladiniam keksui
  • Miltai 395 g 195 g šokoladiniam keksui ir 200 g vaniliniam keksui
  • Kakava 60 g geros kokybės; šokoladiniam keksui
  • Kepimo milteliai 2 arbat. š. 0,5 šokoladiniam keksui ir 1,5 vaniliniam keksui
  • Soda 0,25 arbat. š. šokoladiniam keksui
  • Druska 0,5 arbat. š. perpus abiems keksams
  • Migdolų miltai 50 g

Kaip gaminti

Šokoladinis keksas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 165C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek kakavos milteliais pabarstykite pailgą pyrago formą.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.

3. Kitame dubenyje, elektriniu plaktuvu keletą minučių plakite sviestą, kol šis pabals ir taps purus. Suberkite cukrų ir dar plakite apie 3 min. Įmuškite kiaušinį ir išpalkite. Supilkite pasukas ir gerai išmaišykite.

4. Suberkite miltų mišinį į tešlą ir išmaišyikite. Stenkitės nepermaišyti tešlos.

5. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų.

 

6. Palikite pyragą pravėsti kepimo formoje 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.

7. Šis keksas jau pagamintas ir yra labai skanus. Galite jau juo mėgautis. Bet jei bandysite kepti tokį įkeptą keksą kekse, kaip aš kepiau, tuomet supjaustykite jį riekėmis. Iš kiekvienos riekės išpjaukite norimą formą. Tam galite naudoti sausainių formeles. Aš Gediminaičių Stulpus pjausčiau iš kartono pasigaminusi trafaretą. Taigi iš visų kekso riekių išpjaukite vienodas figūras.

Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso su Gediminaičių stulpais formavimas
Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso su Gediminaičių stulpais formavimas

Pasigaminkite vanilinio kekso tešlą (receptas žemiau). Į pasiruoštą kepimo formą įdėkite didelį šaukštą tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Ant tešlos, lygia eile išdėliokite iš šokoladinio kekso išpjautas figūras. Atsargiai, stengdamiesi neišvartyti šokoladinio kekso figūrų, sudėkite vanilinio kekso tešlą ant viršaus.

Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso su Gediminaičių stulpais formavimas
Justinos Ramanauskienės/„Tortų knyga“ nuotr./Kekso su Gediminaičių stulpais formavimas

Kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.

Pasigaminkite šokoladinio glaisto (receptas žemiau) ir užliekite juo pyragą.

Vanilinis keksas

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek miltais pabarstykite pailgą pyrago formą.

 

2. Dubenyje sumaišyikite miltus, kepimo miltelius, druską ir maltus migdolus.

3. Kitame dubenyje išplakite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius kas kartą gerai išmaišydami. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Galiausiai suberkite miltų mišinį ir gerai išmaišykite.

4. Dabar jau galite kepti keksą. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10 – 15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite. Arba tešlą panaudokite įkeptam keksui gaminti.

Šokoladinis glaistas

Šokoladą sukapokite smulkiais gabalėliais, sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir viską sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Kaitindami ant labai mažos kaitros išlydykite šokoladą su sviestu ir gerai išmaišyikite kol taps vientisa. Palikite glaistą atvėsti iki kambario temperatūros ir po to juo apliekite pyragą.

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.