Ingredientai
- Grietinė 250 g
- Jogurtas 130 g natūralaus, geriausia graikiško
- Kiaušiniai 3 vnt.
- Soda 1,5 arbat. š.
- Cukrus 200 g
- Sviestas 250 g minkšto
- Vanilės ekstraktas 2 arbat. š.
- Brendis 1 valg. š. arba romo
- Miltai 460 g
- Druska 1,25 arbat. š. 1 tešlai ir 0,25 riešutiniam sluoksniui
- Kepimo milteliai 2 arbat. š.
- Lazdynų riešutai 80 g riešutiniam sluoksniui ir pabarstymui
- Rudasis cukrus 80 g riešutiniam sluoksniui ir pabarstymui
- Cinamonas 1,5 arbat. š. riešutiniam sluoksniui ir pabarstymui
- Grietinėlė 50 ml riebios; šokolado glajui
- Šokoladas 100 g šokolado glajui
Kaip gaminti
1. Pirmiausia pasigaminkite riešutinį sluoksnį. Lazdyno riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje arba trumpai orkaitėje, kol jie paskrus, įgaus aromato (tik nesudeginkite!). Atvėsinkite, nulupkite odeles (jos nukris pačios patrynus tarp pirštų), tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su cukrumi, cinamonu ir druska, ir viską sutrinkite iki vientisos masės (bus smulkūs trupiniai).
2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę ir jogurtą. Į šią masę įberkite sodą ir išmaišę palikite apie 10 minučių (per tą laiką masė turėtų švelniai suputoti).
3. Elektrinio kombaino dubenyje suplakite kiaušinius ir cukrų kelias minutes. Sudėkite sviestą ir trinkite, kol gausite tolygią masę. Į jogurto masę įmaišykite brendį ir vanilę, o tada viską supilkite į indą su kiaušinių ir sviesto plakiniu. Viską gerai sumaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska ir, subėrę į indą su likusiais produktais, išsukite iki vientisos masės.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laispnių temperatūros. Keksui kepti skirtą formą ištepkite riebalais ir pabarstykite džiūvėsėliais (arba maltais riešutais). Išdėkite maždaug pusę tešlos į paruoštą kepimo formą, ir visą paviršių pabarstykite apie 2/3 kiekio riešutinio sluoksnio trupinių. Tada suverskite likusią tešlą, išlyginkite paviršių. Kepkite keksą apie 60 minučių arba tiek, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite (tik tada keksą lengvai išimsite iš kepimo formos).