Ingredientai
- Sviestas 180 g kambario temperatūros; pagrindui
- Kiaušiniai 1 vnt. nedidelis; pagrindui
- Rudasis cukrus 200 g pagrindui
- Miltai 110 g pagrindui
- Kepimo milteliai 0,5 arbat. š. pagrindui
- Cinamonas 0,5 arbat. š. pagrindui
- Druska 0,5 arbat. š. pagrindui
- Avižiniai dribsniai 250 g pagrindui
- Baltasis šokoladas 200 g baltojo šokolado sluoksniui
- Grietinėlė 800 ml plakamosios; po 400 ml baltojo šokolado ir šaltalankių sluoksniams
- Želatina 12 vnt. lapelių (20 g), perpus baltojo šokolado sluoksniui ir šaltalankių sluoksniui
- Šaltalankių tyrė 300 g šaltalankių sluoksniui
- Cukrus 100 g šaltalankių sluoksniui
- Maskarponės sūris 250 g šaltalankių sluoksniui
Kaip gaminti
(Ingredientai pateikti 26 cm skersmens tortui)
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
2. Plaktuvu plakite sviestą ir cukrų, kol masė pabals. Palaipsniui supilkite paplaktą kiaušinį ir plakite, kol masė taps visiškai vientisa. Įmaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Galiausiai supilkite avižinius dribsnius ir gerai išmaišykite.
3. Tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iškočiokite tešlą iki 1 cm storio. Nuimkite viršutinį lapą ir kepkite pagrindą 15–20 minučių, kol šis paskrus iki šviesiai rudos spalvos. Ištraukite ir atvėsinkite 5 minutes.
4. Kol dar pagrindas šiltas, išpjaukite torto dydžio apskritimą ir, jam atvėsus, apjuoskite jį konditeriniu žiedu (arba dėkite į kepimo formą su nusegamais šonais).
Paruoškite baltojo šokolado sluoksnį:
1. Želatinos lapelius pamerkite į šaltą vandenį. Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
2. 100 ml grietinėlės pakaitinkite iki 80 laipsnių* ir sudėkite išmirkytą ir nusunktą želatiną. Kai želatina ištirpsta, sumaišykite ją su ištirpintu šokoladu ir leiskite masei atvėsti iki 35 laipsnių*.
4. Likusią grietinėlę išplakite iki standumo ir mentele sumaišykite su atvėsusia šokolado mase. Supilkite putėsius ant pagrindo ir padėkite į šaldytuvą.
Paruoškite šaltalankių sluoksnį:
1. Želatinos lapelius pamerkite į šaltą vandenį. Šaltalankių tyrę pakaitinkite su cukrumi, kol cukrus ištirps. Įmaišykite išmirkytą nusunktą želatiną. Atvėsinkite iki 35 laipsnių*.
2. Plaktuvu išplakite maskarponės sūrį. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol kremas sustandės ir pradės formuotis minkšti bokšteliai. Įmaišykite šaltalankių tyrę.
3. Supilkite šaltalankių putėsius ant sustingusio baltojo šokolado sluoksnio ir palikite šaldytuve bent 4 valandoms, geriausia – per naktį.
4. Nuimkite konditerinį žiedą ar nusegamus formos šonus ir puoškite liofilizuotomis uogomis bei migdolų plokštelėmis.
*Kepant šį tortą, maisto termometras nebūtinas. Grietinėlę ir šaltalankių tyrę kaitinkite tol, kol jos pradės smarkiau garuoti, bet neužvirs. O masę su želatina vėsinkite iki vos šiltesnės nei kambario temperatūra.