„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
6 asmenims Užtruksite: Įvertinkite: 3.8 5 / 36
Jau įvertinote šį receptą

Šventinis šaltienos receptas pagal močiutę

Šventinis šaltienos receptas pagal močiutę
Šventinis šaltienos receptas pagal močiutę / Ievos Tursaitės nuotr.
Skaitysiu vėliau

Nuo pat vaikystės Kalėdos – man stebuklinga šventė. Pasiruošimas šiai šventei toks jaukus ir ypatingas metas. Prieš gerą mėnesį prasideda intensyvūs pasiruošimai šiai šventei. Juk tiek daug reikia nuveikti: supirkti dovanas, papuošti namus ir, žinoma, apmąstyti šventinio stalo meniu. Tačiau vienintelis patiekalas, dėl kurio niekados nekyla klausimų ar bus gaminama – tai šaltiena, gaminama pagal močiūtės receptą.

Visi šeimos nariai vieningai pritaria, kad šis gėris būtinai turi puikuotis ant Kalėdinio stalo. Ir galiu pasakyti, kad kiekvienais metais, jis pats pirmasis dingsta nuo stalo. Manau, tai puikus įrodymas, kad patiekalas vykęs, todėl niekados net nebandau jokių kitų šaltienos recepto variacijų. TIK ŠITAS MŪSŲ ŠEIMYNAI YRA PATS PAČIAUSIAS. IŠBANDYKITE IR JUS, TIKIU, JOG NEPASIGAILĖSITE!

 

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ingredientai

Kaip gaminti

Šaltiena
Šaltiena

Mėsytę nuplaukite, nuskuskite šerelius nuo karkos, kulniukų ir uodegyčių, palikite šaltame vandenyje pamirkti.

Sudėkite mėsytę į puodą. Vandens pylkite tiek, kad apsemtų mėsytę.

  1. Recepto autorė norėtų atkreipti dėmesį, kad pilant vandenį, svarbu nepamiršti, kad jis kažkiek nusigarins ir, kad virimo proceso metu vandenuko „dapilinėti“ nepatartina (didelė tikimybė, kad šaltiena nesustings).
  2. Taigi, ant mažos ugnies padruskintame vandenyje mėsytes virkite valandą laiko.
  3. Po valandos virimo, sudėkite į puodą morką į ketvirčiais supjaustytą (kad greičiau apvirtų dalinu ją į dalis), svogūną didelį į keturias dalis perpjautą, lauro lapų kelis vnt., juodojo pipiro smulkinto.
  4. Dar po valandos virimo išjunkite ugnį. Kiek atvėsusią mėsą nukaulinkite, morką susipjaustykite griežinėliais, sultinį nukoškite, kad nebeliktų smulkių kauliukų.
  5. Puode virusius svogūnus, lauro lapus išgraibykite ir išmeskite – jų nebereikės, savo skonį sultiniui jau suteikė.
  6. Į lėkštutes sudėkite mėsytę, morkas, smulkintą česnaką ir užpilkite sultiniu.
  7. Atšalus sudėkite į šaldytuvą ir laukite kol sustings.
  8. Patiekite ant šventinio stalo.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Ieva Tursaitė

Kategorijos

Šaltinis: 15min

Daugiau receptų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų

Elžbieta dalinasi: dieviškai gardus pyragas iš vos kelių ingredientų 6 asm.

Turėdami vos kelis paprastus ingredientus, galite pasigaminti nuostabų desertą, puikiai tinkantį bet kokiai progai. 
Žymės: pyragas
Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis

Kotletai su saldžiosiomis bulvėmis 4 asm.

Šie kotletai su saldžiosiomis bulvėmis tikrai nustebins savo skoniu – patiks visiems, ypač – vaikams. 
Daržovių patale troškintas karpis

Daržovių patale troškintas karpis 4 asm.

Troškintas karpis bus ne tik prisigėręs daržovių aromato, bet ir nesausas bei labai gardus. 

Daržovėmis įdarytas keptas karpis

Daržovėmis įdarytas keptas karpis 4 asm.

Įdarytas karpis – klasikų klasiką, šįsyk jis paskanintas daržovėmis.

 

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu

Karpis su grikiais, daržovėmis ir grybų padažu 4 asm.

Karpis puikiai dera ne tik su daržovėmis bei grybais, bet ir grikiais. Pats metas išbandyti!

 

Troškinti veršienos maltinukai

Troškinti veršienos maltinukai 4 asm.

Išbandykite puikių maltinukų receptą, kuriuo dalinasi kulinaras ir tinklaraštininkas Aurimas Alionis, „Aurimėlio virtuvės“ šeimininkas.

Kalėdinis punšas

Kalėdinis punšas 8 asm.

Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.

Moliūginiai zefyrai

Moliūginiai zefyrai 10 asm.

Nida Degutienė: Zefyriukai, kuriuos gaminsite, bus ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, – bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį. Lepintis zefyrais reiktų sakingai, juose tikrai nemažai cukraus! Šie skanėstai tikrai sužavės smaližius ir mėgstančius aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli „snieguoto“ skanėsto gabaliukai...

Itališki biskočiai su migdolais

Itališki biskočiai su migdolais 4 asm.

Jei jūsų šeima yra kilusi iš Italijos, nei vienos Kalėdos neapsieina be šių naminių sausainių ir šviežio itališko espreso puodelio. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco kviečia šalia tradicinių lietuviškų kepinių šiais išbandyti ir itališkųjų biskočių, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą.

Kvapni mandarinų tarta

Kvapni mandarinų tarta 8 asm.

Traškus tartos pagrindas ir pieniškas kreminis, iš Pietų Afrikos kilęs įdaras sušildys jus vėsiais žiemos vakarais.