Ingredientai
- Juodasis šokoladas 180 g labai geros kokybės (70 proc. kakavos), sulaužyto gabalėliais
- Sviestas 150 g supjaustyto kubeliais
- Likeris 1 valg. š. migdolų, pvz., „Amaretto“
- Cukrus 200 g galite mažinti iki 150 g
- Kiaušiniai 7 vnt. iš jų 5 kiaušiniai atskirai tryniai ir baltymai
- Migdolų miltai 180 g
- Kakava 50 g ir dar šiek tiek pabarstymui
- Vanilės lazdelė 1 vnt. tik iškrapštytos sėklos; arba šaukštelis labai geros vanilės pastos
- Druska 1 žiupsnelis
Kaip gaminti
Pastaba: Jūs galite nusipirkti jau sumaltų migdolų arba susimalkite riešutus patys. Kuo smulkiau bus sumalti migdolai, tuo lygesnė bus pyrago tekstūra. Maldami patys specialiai galite sumalti šiek tiek stambiau, tada pyragas turės šiokių tokių gabalėlių, kurie savotiškai žavūs! Jei neturite (ar dėl kokių priežasčių nenorite naudoti migdolų), pakeiskite migdolus maltais lazdyno riešutais.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Torto formą su nusegamais kraštais (20 cm skersmens) ištepkite sviestu, dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Sudėkite į metalinį dubenį šokoladą, sviestą ir supilkite likerį. Šį dubenį statykite ant puodo, kuriame lėtai verda vanduo, taip, kad dubens apačia jokiais būdais neliestų verdančio vandens, o tik šiltų nuo garų. Pamaišydami kaitinkite, kol šokolado masė ištirps. Nukelkite nuo kaitros ir padėkite į šalį, kad atvėstų.
3. Į elektrinio kombaino indą įmuškite du kiaušinius, supilkite 5 kiaušinių trynius (baltymus atidėkite – jų prireiks), suberkite cukrų, ir plakite, kol cukrus visiškai ištirps, o masė taps puri, balkšva. Pamažu įmaišykite migdolų miltus, kakavą ir vanilę. Tada supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite, kad masė būtų vienalytė.
4. Kitame inde (idealu, jei turite du kombaino maišymo indus – tada pakaks tik sumontuoti kitą švarų dubenį) iki standumo suplakite atidėtus baltymus su žiupsneliu druskos. Labai atsargiai dalimis plaktus baltymus įmaišykite į šokoladinę tešlą (šokolado masė bus labai tiršta ir sunki, bet vis vien stenkitės labai atsargiai įmaišyti baltymus taip, kad jie nesubliūkštų).
5. Visą masę supilkite į paruoštą kepimo formą, ir kepkite 40–45 minutes, arba kol pyragas iškeps, bet dar bus šiek tiek drėgnas viduje. Palikite pyragą formoje visiškai atvėsti.
6. Prieš patiekiant pabarstykite kakava, galite patiekti su ledais arba plakta grietinėle.