Ingredientai
- Migdolų miltai 150 g pagrindui
- Cukraus pudra 150 g 50 g pagrindui ir 100 g marcipaninėms žvaigždutėms
- Kiaušinio baltymas 1 vnt. didelis; pagrindui
- Miltai 25 g pagrindui ir dar 3 šaukštai varškės masei
- Cinamonas 0,5 arbat. š. pagrindui
- Sviestas 30 g tirpinto; pagrindui
- Varškė 500 g riebios, 2 kartus permaltos; varškės masei
- Grietinėlė 500 ml 250 ml kambario temperatūros varškės masei ir 250 ml gerai atšaldytos putėsiams
- Kiaušiniai 3 vnt. kambario teemperatūros; varškės masei
- Vanilės pupelių pasta 1 arbat. š.
- Cukrus 1,25 st. 0,75 st. varškės masei ir 0,5 st. spanguolių putėsiams
- Spanguolės 300 g šviežių arba šaldytų; spanguolių putėsiams
- Želatina 3 arbat. š. spanguolių putėsiams
- Marcipano masė 50 g marcipano žvaigždutėms
- Citrinos sultys 1 valg. š. arba pagal poreikį; marcipano žvaigždutėms
Kaip gaminti
1. Pasigaminkite pyrago pagrindui skirtus sausainius: sumaišykite visus ingredientus išskyrus tiripintą sviestą. Baltymo plakti nereikia, tiesiog viską sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir išsukite, kol visi ingredientai susijungs į vientisą lipnų rutulį. Suplokite rutulį į paplotėlį ir įsukę į maistinę plėvelę įdėkite į šaldytuvą. Palikite bent pusvalandžiui, kol sustings.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 170C laipsnių temperatūros. Tarp dviejų pergamentinio popieriaus gabalėlių iškočiokite plonytį diską (forma visai nesvarbi – visvien iškepusį dielį sausainį laužysite ir malsite). Kepkite apie 15 min., kol gražiai paruduos, sukietės, švelniai apskrus. Išimkite ir visiškai atvėsinkite. Tada sulaužykite gabalėliais. Šią dalį galite pasigaminti iš anksto, likus dienai ar kelioms iki pyrago kepimo.
3. Migdolų sausainio gabalėlius sudėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir sutrupinkite iki trupinėlių, supilkite tirpintą sviestą, ir pulsuojančiu rėžimu sukite, kol gausis riebūs trupiniai, primenantys šlapią smėlį.
4. Gautu mišiniu išklokite apvalios kepimo formos (18-20 cm skersmens) dugną, ištiestą pergamentinio popieriaus gabalėliu. Stiklinaite, turinčia lygų dugną, gerai prispauskite trupinius prie kepimo formos dugno, suformuodami tolygų pagrindą. Kadangi varškės pyragą kepsite karšto vandens vonelėje, visą kepimo formą (apačią ir šonus) sandariai apvyniokite bent dviem sluoksniais aliuminio folijos. Padėkite vėsiai, kol gaminsite varškės sluoksnį, kad pagrindas sukietėtų.
5. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite visus varškės sluoksniui reikalingus ingredientus ir išsukite lėtomis apsukomis, tik kol susijungs tarpusavyje. Jokiu būdu neplakite ilgai ir intensyviai, antraip kepant pyragas iškils, o paskui susmegs, o jums reikia lygaus paviršiaus!
6. Įkaitinkite orkaitę iki 150C laipsnių temperatūros. Ant paruošto pagrindo išliekite varškės masę, tada formą su pyragu statykite į kitą, didesnį gilų indą ir į tą indą pripilkite verdančio vandens, maždaug iki pusės kepimo formos kraštų. Kepkite apie 45 minutes, arba truputį ilgiau, jei varškės masė nesutvirtėjo per tokį kepimo laiką.
7. Išjunkite orkaitės kaitrą ir palikite pravėsti pradarę orkaitės dureles. Išimkite pyragą ir pilnai atvėsinkite, tada įdėkite į šaldytuvą bent 1-2 valandoms, kad visiškai atšaltų.
8. Pagaminkite spanguolių putėsius: spanguoles, citrinos sultis ir cukrų suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite (šaldytų spanguolių atšildyti nebūtina). Pakaitinkite tol, kol cukrus ištirps, o spanguolių odelės sutrūkinės, išbėgs sultys. Pertinkite visą masę per sietelį, kad neliktų odelių, o masė būtų tarsi tiršta piurė. Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palaukite, kol ji visiškai išbrinks. Tada švelniai pakaitinkite išbrinkusią želatiną (tik labai atsargiai, kad skystis neužvirtų – antraip želatina praras savo savybes) ir supilkite į dar šiltą spanguolių piurė (jei spanguolės jau atšalo, galite jas šiek tiek pašildyti). Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti.
9. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir dalimis (per tris kartus) dėkite spanguolių masę, atsargiai maišydami. Šiuos putėsius supilkite ant iškeptos varškės masės ir gerai sušaldykite šaldytuve (geriausia, jei laikysite apie 12 valandų arba per naktį).
10. Papuošimui galite naudoti „apšarmojusias“ spanguoles: uogas pavilgykite kiaušinio baltyme ir apvoliokite baltame cukruje, palikite išdžiūti.
11. Marcipano žvaigždutes gaminkite taip: rankomis arba virtuviniu kombainu sumaišykite marcipaną ir cukraus pudrą, o tada dalimis pilkite citrinos sultis, minkydami ir žiūrėdami, kada konsitencija bus tinkama kočioti. Iškočiokite masę ant darbastalio ir formele išspauskite žvaigždutes.